OGROMNA PUTINOVA GREŠKA: Zapad zamrznuo oko 300 milijardi dolara ruskog novca, u Moskvi kažu - to nismo očekivali

M.Đorđević

14. 03. 2022. u 10:43

ODAVNO je poznato da je Zapad nakon početka specijalne operacije u Ukrajini zamrznuo lavovski deo ruskih zlato-deviznih rezervi, a 13. marta je ministar finansija Anton Siluanov saopštio tačnu cifru.

ОГРОМНА ПУТИНОВА ГРЕШКА: Запад замрзнуо око 300 милијарди долара руског новца, у Москви кажу - то нисмо очекивали

Foto: Profimedia

- Ukupan iznos rezervi je oko 640 milijardi dolara, a oko 300 milijardi dolara rezervi sada ne možemo da ih koristimo - rekao je Anton Siluanov za ruske medije.

On je rekao da će Rusija vraćati dugove drugim zemljama, ali u rubljama.

- Ne odbijamo da platimo. Ali pošto ste blokirali našu valutu, onda uzmite rublje. Moramo da platimo uvoz hrane, lekova i niza drugih životno važnih dobara. Ali – još jednom ponavljam – dugove koje moramo da platimo zemljama koje su neprijateljski nastrojene prema Ruskoj Federaciji i koje su napravile takva ograničenja u korišćenju zlatnih i deviznih rezervi – tim zemljama ćemo plaćati dugove u rubljama, rekao je Siluanov. 

Kako se dogodilo da su stotine milijardi zlatnih i deviznih rezervi Rusije zamrznute?

- Niko nije zamišljao da će Zapad ovo uraditi - rekao je za Radio KP Aleksej Zubec, direktor Instituta za društvena i ekonomska istraživanja Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije.

– Pretpostavljalo se da su uz sve složene odnose Rusije i Zapada finansije stvar koja je van politike. Uvek je bilo tako. Niko nas nije stvarno uplašio zamrzavanjem rezervi. Da, zamrznute su rezerve Irana i Venecuele, ali niko nije primenio takve mere prema velikim zemljama, rekao je on.

Ekspert podseća da je Rusija uspela da prebaci svoje rezerve sa dolara u evro. A pošto se verovalo da su Evropljani lojalniji Rusiji, smatrali su do zamrzavanja evra neće doći. Ali nije sve išlo po planu.

– Malo ko je zamišljao da će Rusija ući u takav sukob, pokrenuti specijalnu operaciju. Takav akutni razvoj faze moći sukoba bio je iznenađenje za mnoge - kaže Aleksej Zubec.

- Postoji osećaj da osnovni scenario, po kome je naša vlada delovala, nije pretpostavljao mogućnost zamrzavanja naše imovine u stranoj valuti. Da je Centralna banka znala za ovo, preduzela bi neke mere da novac pretvori u zlato, juan ili drugu valutu, rekao je on.

Foto: Arhiva VN

Ekspert smatra da trenutno čak ni zamrzavanje od 300 milijardi dolara nije kritično za Rusiju.

- U uslovima visokih cena nafte, metala i gasa, imamo dovoljno valute, koju dobijamo zbog uvoza. E sad, ako bi cena nafte pala, kao 2014. godine, onda bi ove zamrznute rezerve bile potrebne. To sada ne utiče na stabilnost našeg ekonomskog sistema - uveren je Aleksej Zubec.

BONUS VIDEO: RUSKI HELIKOPTERI U AKCIJI: Pogledajte kako su uništili utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)