NIŠTA OD POLJSKIH MIG-29 ZA UKRAJINU: Duda se obratio javnosti - Zatvaranje neba je uvod u svetski rat

Novosti online

13. 03. 2022. u 11:32

ANDŽEJ Duda, predsednik Poljske, rekao je u jutrošnjem obraćanju da prebacivanje aviona MIG-29 u Ukrajinu nije moguće, i slaže se stavom ostalih NATO članica da bi zavataranje neba nad Ukrajinom značilo uvod u treći svetski rat.

НИШТА ОД ПОЉСКИХ МИГ-29 ЗА УКРАЈИНУ: Дуда се обратио јавности - Затварање неба је увод у светски рат

Foto: Printscreen

- Zbog savezničke odgovornosti, zbog toga ne možemo da prebacimo avione, jer verujemo da bi naši saveznici mogli da nam se zamere i da bi to moglo da dovede NATO u tešku situaciju. Prebacivanje aviona, ili pokušaj odbrane neba nad Ukrajinom od ruskih borbenih aviona, to je odluka koja je striktno vojna i ozbiljna, jer znači da će NATO avioni morati da budu poslati u ukrajinski vazdušni prostor. Tamo bi bila konfrontacija između NATO aviona i ruskih aviona, što znači i pokretanje Trećeg svetskog rata - rekao je Duda za BBC, navodi Blic.

Duda je rekao da se plaši da će Rusija skrenuti svoju pažnju na potencijalnu invaziju i na Poljsku, ako uspe u Ukrajini. On je rekao da veruje da će ih saveznici iz NATO-a braniti ako se to dogodi.

On citira bivšeg poljskog predsednika Leha Kačinjskog koji je rekao:

- Danas je Gruzija, sutra može biti Ukrajina, pa baltičke države, a posle toga može doći vreme za Poljsku- nakon što je Rusija napala Gruziju 2008.

- Ne želimo da budemo u ruskoj sferi uticaja, izvukli smo se iz nje i ne želimo da se tamo vraćamo - dodao je.

- Rođen sam u državi koja nije potpuno suverena ili slobodna. Kad neko priča o ruskom socijalizmu ili komunizmu, naježi mi kičmu. Nikada više ne želimo da imamo sovjetske vojnike ovde, niti rusku sferu uticaja. To bi bilo protivno našim zakonima i to nas uništava kao naciju. Ovo je uništavanje naše tradicije - poručuje.

On kaže da bi, ako Putin upotrebi oružje za masovno uništenje, to značilo "promenu igre".

- Sigurno će NATO morati da sedne za taj sto i zaista mora ozbiljno da razmisli šta da radi, jer onda to počinje da bude opasno, ne samo za Evropu, ili naš region, već ceo svet.

BONUS VIDEO: UNIŠTENA VOJNA OPREMA ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (5)

ŠOKANTAN SNIMAK: Novak Đoković zabrinuo navijače kao nikad pre! Da li je sa njim sve u redu?! (VIDEO)