HIT SANKCIJA: Supermarketi povlače rusku votku iz prodaje

Novosti online

08. 03. 2022. u 09:14

KOMPANIJE Sejnzsburi's, Aldi, Asda i Vejtrouz najavili su da će povući ruske proizvode iz prodaje zbog situacije u Ukrajini.

ХИТ САНКЦИЈА: Супермаркети повлаче руску вотку из продаје

Foto: Epa

Sejnzsburi's ukida votku Rašan standard i suncokretovo seme Karpaiskie.

Vejtrouz takođe više neće prodavati rusku votku, dok će Asda povući oko 100 proizvoda iz Rusije, među kojima su riba i slatkiši, prenosi Bi-Bi-Si.

- Pregledali smo naš asortiman i odlučili da uklonimo iz prodaje sve proizvode koji su 100 odsto poreklom iz Rusije - naveli su iz Sejnzsburi's.

Mohsin Isa, suvlasnik Asde, rekao je:

- Mi smo uz naše kupce i kolege koji su šokirani ruskom invazijom na Ukrajinu – i naše misli su sa onim ljudima na čije živote utiče ova kriza.

Sve veći broj firmi se povlači iz Rusije zato što bi sukob u Ukrajini mogao da utiče na rast cena.

Ko-op, prvi lanac supermarketa koji je najavio ovakav potez, rekao je da je odluka "znak solidarnosti sa narodom Ukrajine".

Votku Rašan standard odmah su izbacili iz prodaje jer se "otvoreno reklamira kao ruska" i proizvodi se u toj zemlji, rekao je portparol Ko-op-a.

Sejnzsburi's je u petak potvrdio da će nastaviti da prodaje votke kompanije JJ Vajtli, nakon što su iz te kompanije najavili da planiraju da premeste proizvodnju iz Sankt Peterburga u Čorli u Lankaširu.

Lanac marketa Tesko još uvek nije potvrdio da li će povući iz prodaje proizvode ruskog porekla, ali je ranije rečeno da poštuju pravila britanske vlade o trgovini sa Rusijom.

Supermarketi u Evropi takođe su preduzeli akciju. Diskontni lanac Neto već je prestao da prodaje ruske proizvode u svojim prodavnicama u Nemačkoj, Poljskoj i Danskoj.

BONUS VIDEO - ZELENSKI SE OBRATIO IZ KIJEVA: Ne plašim se, naša vojska drži liniju fronta

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju