PUCANJE, ALI BEZ RATOVANJA: EU i nato šalju oružje Ukrajini, Kijevu na raspolaganju 70 aviona

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

07. 03. 2022. u 21:40

U TRENUTKU kada ruski predsednik Vladimir Putin smatra uvođenje zapadnih sankcija ravno objavi rata, s pravom se postavlja pitanje kako će zvanični Kremlj da gleda na dostavu silnog oružja koje Ukrajincima stiže iz EU.

ПУЦАЊЕ, АЛИ БЕЗ РАТОВАЊА: ЕУ и нато шаљу оружје Украјини, Кијеву на располагању 70 авиона

Foto Profimedia

Zapad istrajava na tome da nije u ratu s Rusijom. To je naglasio i francuski predsednik Makron. Od reči "rat" ovde beže kao đavo od krsta. Ima, međutim, i onih koji smatraju da je presedan evropske kupovine i slanja oružja Ukrajini u visini od čak pola milijarde evra, indirektni ulazak u rat. Vođa "nepotčinjenih" i predsednički kandidat Žan-Lik Melanšon smatra da isporukom oružja Evropa postaje jedan od saučesnika u ratu.

Zapadne prestonice, međutim, imaju stav da crvenu liniju za ovakav zaključak predstavlja slanje trupa, što one ne nameravaju da učine, strogo vodeći računa da ne dođe do povoda za početak trećeg svetskog rata.

Prodaja oružja se, kažu ovde, u principu, u međunarodnom pravu ne smatra aktom neprijateljstva.

Češka, između ostalog, isporučuje precizne puške, 30.000 pištolja, šlemove, rakete zemlja-vazduh tipa "stinger" dometa pet kilometara za rušenje helikoptera, Nemačka 1.400 protivtenkovskih raketa, 500 "stingera" i 15 blindiranih vozila, Finska 2.500 automatskih pušaka, 150.000 komada municije, 1.500 bacača raketa, 70.000 vojničkih obroka...

Zemlje članice EU i NATO stavile su na raspolaganje ukrajinskim snagama čak 70 aviona! Francuska drži u tajnosti šta šalje u Ukrajinu uz gorivo i pancire, ali dostavlja i četiri aviona tipa "miraž 2000-5" baltičkim zemljama da bi osigurala njihovu vazdušnu odbranu.

Foto Profimedia

Ostaje pitanje kako na sve ove isporuke gleda Vladimir Putin i šta će tim povodom eventualno da učini.

To pitanje bi naročito moglo da se postavi u trenutku kada evropsko oružje iz ruku Ukrajinaca bude ubijalo ruske vojnike. Šta će se, na primer, dogoditi ako jedan od čak sedamdesetak aviona koje su zemlje NATO dostavile Ukrajini obori neki ruski avion? Kako će Rusija na to reagovati? I kako će NATO na to da odgovori? To pitanje postavlja i švajcarski "Le Tam" (Le Temps). Hoće li svet tada biti za korak bliži trećem svetskom, i verovatno nuklearnom ratu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)