RUSKINJA IZ HARKOVA ZA "NOVOSTI": "Ova akcija će osloboditi Ukrajinu!"

D. B. M.

24. 02. 2022. u 22:00

EKSPLOZIJE su odjeknule i čule su se sirene još pre zore u četvrtak u Harkovu. Od ranog jutra su gužve na benzinskim pumpama i u prodavnicama. Ne može da se podigne novac iz bankomata. Moji roditelji sa prozora gledaju komšije kako užurbano napuštaju grad. Oni su odlučili da ostanu.

РУСКИЊА ИЗ ХАРКОВА ЗА НОВОСТИ: Ова акција ће ослободити Украјину!

Foto Tanjug/AP

Ovako, za "Novosti", govori Lj. Đ, koja je rođena u Harkovu, a od 1996. živi u Beogradu. Uverava nas da ne strahuje za živote svojih roditelja:

- Ubeđena sam da ništa ružno ne može da se desi, da će ova akcija doneti oslobođenje Ukrajine. Ukrajina je postala protektorat, spremali su je da postane žrtva u suprotstavljanju Rusiji. Kao takva, svoju državnost je izgubila. Tome je moralo da se stane na put.

Kolone vozila zakrčile su saobraćajnice koje vode ka izlazu iz Harkova.

- Roditelji su mi ispričali da su deca njihove komšinice pokušala da pređu granicu. Granične policije na ukrajinskoj strani nije bilo, a ruski graničari ih nisu pustili da uđu.

Ona kaže da su koreni ovog sukoba duboki:

- Od raspada SSSR, Ukrajina je orijentisana prema Zapadu, od 2014. su zabranili da se ruski jezik uči u školama, istorija je postala alternativna, heroji ruskog naroda su postali ratni zločinci. Tome je moralo da se stane na put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024