DIVERZANTI U ATOMSKOJ CENTRALI, NEMA RADIJACIJE: U Moskvi optužuju Kijev da je organizovao provokaciju u sklopu nuklearne elektrane

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

04. 03. 2022. u 19:56

EVROPA se u petak rano ujutru probudila preplavljena informacijama o požaru na najvećoj ukrajinskoj atomskoj centrali u Evropi, u Zaporožju. Ubrzo se ispostavilo da požar nije bio na centrali, nego na jednoj od administrativnih zgrada u krugu. Vatra se raširila na dve hiljade metara ali su je vatrogasci ugasili, a centrala radi u uobičajenom režimu.

ДИВЕРЗАНТИ У АТОМСКОЈ ЦЕНТРАЛИ, НЕМА РАДИЈАЦИЈЕ: У Москви оптужују Кијев да је организовао провокацију у склопу нуклеарне електране

Foto AP

Tokom dana Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je izjavila da nije došlo do oslobađanja radijacije. Eksperti kažu da tu atomsku centralu, napravljenu još u sovjetsko vreme po najvišim standardima, ne može oštetiti ni direktan avionski ili artiljerijski projektil. Ona ima šest reaktora, ali radi samo jedan od njih.

Obe strane u rusko-ukrajinskom sukobu su optužile onu drugu za incident.

Ukrajinske vlasti su saopštile da je ruska vojska pucala na nuklearku iz teškog naoružanja i da je došlo do požara na zgradi centra za obuku i da je gorela i zgrada laboratorije.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je rukovodstvo Ukrajine da je pokušalo da organizuje "čudovišnu provokaciju" na zaporoškoj atomskoj centrali koju su još 28. februara zauzele ruske jedinice. Ukrajinski vojnici koji su tada čuvali centralu napustili su svoje položaje još pre nego što su se Rusi pojavili. Patrolu ruske garde u petak ujutru su napali diverzanti i kada su ruski vojnici odgovorili vatrom, diverzanti su u povlačenju zapalili prostorije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se čak obratio porukom ruskom narodu pomenuvši sećanje na Černobilj, ali u Ministarstvu odbrane RF u Moskvi misle da su organizatori provokacije želeli da poruče svetu kako je Rusija stvorila žarište radijacije. Moguće je i da je rukovodstvo u Kijevu izgubilo kontrolu nad ukrajinskim diverzantima i pridošlim stranim plaćenicima.

Foto AP

Borbe ukrajinskih i ruskih snaga u petak su ušle u deveti dan. Danas je pogođen štab dobrovoljačkog nacionalističkog bataljona "Azov" na jugozapadu opkoljenog grada Marijupolja. O tome je objavljeno više različitih informacija. Po jednoj štab nacionalista je pogođen ruskim dronom-kamikazom, a po drugoj, manje verovatnoj verziji, raketom "točka-u".

Pošto takve rakete koriste jedinice ukrajinske vojske moskovski mediji su pisali da su Ukrajinci gađali svoje jer je pre toga došlo do sukoba između ukrajinskih vojnika i bataljona "Azov" koji ne želi da se potčinjavaju armijskom rukovodstvu.

Predsedniik Čečenije Ramzan Kadirov javno je molio predsednika Putina da dozvoli čečenskim specijalcima da krenu u rat protiv banderovaca, ukrajinskih nacionalista u opkoljenim gradovima. Kadirov je uveren da bi njegovi specijalci za nekoliko dana uništili neprijatelje u tim gradovima. Osim toga, Kadirov traži da ga Putin ovlasti da on pregovara sa Vladimirom Zelenskim.

Ruska armija se na jugu Ukrajine kreće u pravcu Odese. Najtiražniji ruski tabloid "Moskovski komsomolac" objavio je ocene vojnih eksperata zašto je Odesa važna u ovoj specijalnoj operaciji.

- Ka Odesi se zaista kreću ruske vojne kolone ali će je one opkoliti kao što je učinjeno sa Marijupoljem. Na moru se nalazi nekoliko ruskih brodova Crnomorske flote, ali su oni dosta udaljeni od obale. Odesa je najveća i strateški najvažnija ukrajinska luka. Preko nje se dovozilo oružje za ukrajinsku vojsku - kazao je vojni ekspert Vladimir Gundarov.

Novosti

Pre nekoliko dana predsednik Zelenski je za gubernatora Odeske oblasti postavio Maksima Marčenka, koji je ranije bio komandir nacionalističkog bataljona dobrovoljaca "Ajdar", koga su zapamtili u Donbasu po posebnoj okrutnosti.

U Odesi je štab vojnog okruga koji je bio najveći u vreme SSSR-a. Osim toga, osvajanjem Odese otvara se put ka Pridnjestrovlju kome može da stiže pomoć iz Rusije.

Eksperti podsećaju da se u Odesi od davnina govorilo ruski i njeni građani su uvek bili lojalni Rusiji.

- Ako ruska vojska osvoji Odesu biće to jak udarac ukrajinskim nacionalistima - piše "Moskovski komsomolac".

Vlasti Ukrajine su potvrdile da su odlučile da delimično potope svoj glavni brod "Getman Sagajdačni", koji se nalazio na remontu u brodogradilištu u Nikolajevu na Crnom moru. U Kijevu su objasnili da je to učinjeno iz "strateških razloga". Očigledno je da su ukrajinske vlasti odlučile da povuku takav potez bojeći se da bi taj brod mogao dopasti u ruke Rusima.

U Ukrajini su zabranili svojim građanima da sa mobilnih telefona telefoniraju u Rusiju. Informaciju su potvrdili operateri mobilne telefonije. To je veliki problem jer je veliki broj građana Ukrajine koji rade i žive u Rusiji. Ta dva naroda su veoma povezana rodbinskim vezama.

Ukrajinski nacionalisti u opkoljenom Harkovu ne žele da puste iz grada više od hiljadu studenata iz Indije. Već su pripremljeni autobusi koji bi ih prebacili na teritoriju Rusije, ali ih ukrajinski nacionalisti drže kao taoce.

Predstavnik nemačke policije potvrdio je da jedan broj nemačkih desničara namerava da ratuje u Ukrajini protiv ruske vojske. Policija nema tačne brojke koliko je takvih osoba, ali se ne radi o velikom broju. Predstavnik ruske armije je već upozorio plaćenike i avanturiste da se na njih neće odnositi ratno pravo.

U Vašingtonu su potvrdili da pomažu ukrajinskoj vojsci tako što im daju operativnu obaveštajnu informaciju o situaciji na frontu.

Foto AP

Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov, koji kao emigrant sada živi u Rusiji, tvrdi da je NATO planirao da u toku leta 2022. godine rasporedi u Ukrajini četiri brigade, a jedna od njih bi bila vazdušnih snaga. Azarov takođe kaže da je u planu Amerikanaca bilo da dovezu i atomsko oružje u Ukrajinu.Mirotvorce u Pridnjestrovlju po planu je trebalo da blokiraju rumunski vojnici. Azarov kaže i da Rusija sada uvodi poredak u Ukrajini da bi se izbegao treći svetski rat.

Ruski parlament je doneo zakon po kome su predviđene zatvorske kazne za one koji šire laži o stanju u vojsci koja ratuje u Ukrajini. Za one koji pozivaju i organizuju nerede predviđena je zatvorska kazna do 15 godina.

PUTINOVO OBRAĆANjE KOMŠIJAMA

- RUSIJA nema nikakvih loših namera prema susedima. Zbog toga bih ih posavetovao da ne prave negativnu atmosferu i ne uvode nikakva ograničenja, a mi ćemo ispuniti sve svoje obaveze i ispunjavaćemo ih i dalje - rekao je Putin.

On je objasnio da je ovo što se događa u Ukrajini odgovor na neprijateljske korake prema Rusiji.

NOVI PREGOVORI ZA VIKEND

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc pozvao je rusko rukovodstvo, u jednočasovnom telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, da odmah obustavi vojne akcije u Ukrajini, saopštio je u petak portparol nemačke vlade, koji je takođe preneo da je Putin novu, treću rundu pregovora Moskve i Kijeva najavio tokom vikenda.

- Šolc i Putin su govorili o svojim različitim stavovima. Danima stižu stravične slike i informacije iz Ukrajine - preneo je portparol nemačke vlade.

PROBLEMI SA TURISTIMA

OKO 20.000 ruskih turista ne mogu da se vrate iz inostranstva zbog toga što ruske avio-linije ne mogu da lete, a takođe su obustavljeni letovi većine stranih kompanija. Posebno su u teškom položaju ruski turisti koji su se zatekli u Južnoj Americi, gde se trenutno nalazi 19.000 ruskih građana. Ruske turiste iz Bugarske i Portugalije vraćaju humanitarnim letovima.

Foto AP

STOLTENBERG: BEZ UČEŠĆA NATO

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da je brutalna invazija Rusije na Ukrajinu "najgora vojna agresija u Evropi poslednjih decenija" i upozorio da će dani koji dolaze biti "još gori".

On je po završetku vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO ocenio da je rat u Ukrajini "Putinov rat" koji je "on želeo, izabrao i planirao". Dodaje da NATO, u skladu sa Poveljom UN, pomaže Ukrajini da se odbrani. Stoltenberg je naveo da su prvi put raspoređene NATO snage za odgovor, a da je u stanju pripravnosti više od 130 aviona i preko 200 brodova NATO saveznika.

On naglašava i stav članica Alijanse da njihovi avioni ne treba da lete iznad ukrajinskog vazdušnog prostora niti da NATO trupe budu na ukrajinskoj teritoriji.

MOLDAVIJA

MOLDAVSKA predsednica Maja Sandu pokušala je da umiri prestrašene građane pa je izjavila preko TV da se ne plaše da će početi rat. Opoziciona partija Građanski dogovor je predložila da Moldavija donese zakon o stalnoj neutralnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?