ZAPAD PLANIRA NUKLEARNI SUKOB: Sergej Lavrov o ratnim planovima protiv Rusije u danu kada je otpočela nova runda pregovora

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

04. 03. 2022. u 07:45

UVEREN sam da se protiv Rusije pripremaju ratni planovi, da se vodi razgovor o mogućnosti pokretanja nuklearnog rata, ali o tome ne govori Rusija, nego NATO i Ukrajina - rekao je juče šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

ЗАПАД ПЛАНИРА НУКЛЕАРНИ СУКОБ: Сергеј Лавров о ратним плановима против Русије у дану када је отпочела нова рунда преговора

Sergej Lavrov, Foto AP

- Jasno je da treći svetski rat može biti samo nuklearni. Međutim, želim da skrenem vašu pažnju na to da nećemo dozvoliti da nas bilo kakve provokacije izbace iz ravnoteže - poručio je Lavrov.

Dodao je i da je tema nuklearnog, ili trećeg svetskog rata potrebna Zapadu da bi održavao rusofobiju.

Upozorio je na to da se na Zapadu na svaki mogući način trude da zatvore sve izvore informacija iz Rusije o situaciji u Ukrajini, a pre svega o tome kako se ponašaju ukrajinski nacionalistički bataljoni.

Kazao je da se ukrajinski nacionalistički bataljoni u Donbasu ponašaju kao razbojnici i pljačkaši, te da na strani kijevskog režima "ratuju prave ubice".

On je istakao da je Rusija spremna da da garancije bezbednosti Ukrajini i celoj Evropi.

Ministar Lavrov nije isključio ni to da SAD utiču na Kijev oko pregovora koji se vode sa Rusijom.

- Kad je Zelenski predložio Putinu pregovore i ruski predsednik ih prihvatio, očigledno je da su Amerikanci kazali ukrajinskom predsedniku da malo sačeka - rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije misli da većina zemalja razume motive Moskve zbog kojih se vodi specijalna operacija ali su prisiljeni da podržavaju politiku Zapada. On ističe da je Amerika potčinila Evropu kao što su u svoje vreme to pokušali da naprave Napoleon i Hitler.

- Moskva ne može da dozvoli da sa teritorije Ukrajine stiže pretnja od direktnog napada na Rusiju - istakao je on.

Foto EPA

I ruski predsednik Vladimir Putin je juče otvoreno kazao da će ruska armija obaviti sve planirane zadatke u Ukrajini bez obira na pregovore koje vode u Belorusiji delegacije dveju zemalja. U Breskoj oblasti u popodnevnim satima, sa dva časa zakašnjenja, počela je druga runda pregovora ukrajinske i ruske delegacije. Prvi rezultat razgovora je dogovor o formiranju humanitarnih koridora za evakuaciju građana, kao i ispporuku lekova i hrane.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u četvrtak jedno vreme bila zaustavljena vojna operacija u Ukrajini da bi iz opkoljenih gradova mogli da izađu svi oni koji žele. Posebno teška je situacija u tri opkoljena grada - Kijevu, Marijupolju i Harkovu, a takođe i u gradu Sumi gde preti humanitarna katastrofa.

Foto AP

Ruska armija i dalje napreduje u svim pravcima na frontovima u Ukrajini. Narodna milicija Luganske narodne republike oslobodila je još šest mesta. Istovremeno, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine pozvao je ukrajinske građane da "pruže otpor neprijatelju".

- Južni grad Marijupolj ostaje u ukrajinskim rukama - tvrdi ukrajinsko Ministarstvo odbrane u svom najnovijem izveštaju. Navodi se i da su ruske snage nastavile sa napadom na oblasti u blizini glavnog grada Kijeva.

Moskovska "Komsomolska pravda" prenosi informacije ruskih vojnih eksperata da u Ukrajini Rusija ima oko 50.000 profesionalnih vojnika i oficira i da je reč isključivo o iskusnim pripadnicima armije. Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je dosad potvrđena smrt 249 civila.

Ilustracija V. N.

Ukrajinski parlement je prihvatio predsednički ukaz o mobilizaciji. Ona će biti provedena u 22 regiona, a među njima je i Donbas koji se otcepio. Takođe je prihvaćen i zakon o oduzimanju ruske imovine na teritoriji Ukrajine. Uvedena je i kazna doživotnog zatvora, uz konfiskaciju imovine, za zločine protiv osnova nacionalne bezbednosti - pljačku, sabotažu i izdaju.

Na Zapadu se regrutuju plaćenici, a navodno je preko Poljske već stiglo 200 najamnika iz Hrvatske, koji su se priključili nacionalističkim bataljonima Ukrajine na jugoistoku zemlje. Reagujući na ovo, predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov upozorio je strane najamnike koji nameravaju da dođu da ratuju u Ukrajinu da se na njih ne odnosi humani odnos koji postoji prema ukrajinskim zarobljenicima.

General Konašenkov je naglasio da se njima neće davati status ratnih zarobljenika.

DERIPASKA O SANKCIJAMA

- SA ovakvim izazovom se do sada nismo sretali - rekao je milijarder Oleg Deripaska, koga su na Zapadu nazvali "kraljem aluminijuma", komentarišući nove sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

- Već su spustili železnu zavesu koja će izazvati ekonomsku krizu. Ona će biti tri puta veća od one 1998, ali Rusija će iz nje izaći zahvaljujući nakupljenom iskustvu.

Zaharova: sveopšta histerija

PORTPAROLKA Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je reakcija svetske zajednice na poteze Rusije, uključujući Generalnu skupštinu UN, histerična, a da su izjave zvaničnika "apsurdne".

Foto Tanjug

- To je histerija, to je zastrašivanje, to je sve zajedno -kazala je ona. - Neverovatno da se Zapad sad srozava do takvog nivoa da ne želi na sebe da preuzme trunku odgovornosti za dešavanja u Ukrajini.

Zaharova smatra i da je "Vašington zauzeo licemernu poziciju po pitanju rada diplomatske misije Rusije u SAD proterivanjem ruskih diplomata".

BEZ IZBORA

- DA Rusija nije odmah pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, "bukvalno sledećeg dana" bi NATO pokrenuo svoju operaciju uz posredstvo ukrajinskih nacionalista - izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. - Rusija nije imala drugog izbora. Spasli smo živote stotina hiljada ljudi.

Već deluju

MINISTAR finansija Austrije Magnus Bruner tvrdi da sankcije EU protiv Rusije već deluju. "Videli smo pad vrednosti rublje za 30 odsto. Kamate su se u Rusiji udvostručile, na 20 odsto, to su istorijski najveći padovi koje je do sada pretrpelo finansijsko tržište Rusije", objasnio je on.

NEKA LETE NA METLAMA

DIREKTOR državne ruske korporacije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin je rekao da je Moskva zaustavila isporuke raketnih motora u SAD. Rogozin je uz objavu ove vesti poručio: "Neka lete u svemir na svojim metlama". Radi se o motorima RD-180, koji su potrebni raketama "atlas-5", kao i o motorima RD-181 koje koriste rakete "antares". Rusija je odlučila i da prekida saradnju sa SAD na međunarodnoj svemirskoj stanici.

Foto Arhiva

- Ruski svemirski program u uslovima sankcija će biti prilagođen, prioritet će biti stvaranje satelita u interesu odbrane - naveo je Rogozin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)