LUKAŠENKO RAZGOVARAO SA ERDOGANOM: Turski lider ga je uverio - Ankara je spremna

Novosti online

28. 02. 2022. u 22:04

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o operaciji u Ukrajini i rusko-ukrajinskim pregovorima, saopštio je beloruski Sputnjik.

ЛУКАШЕНКО РАЗГОВАРАО СА ЕРДОГАНОМ: Турски лидер га је уверио - Анкара је спремна

Foto: Sergey Shelega/BelTA Pool Photo via AP/Presidential Press Service via AP, Pool

- U ponedeljak uveče održan je telefonski razgovor predsednika Belorusije i Turske Aleksandra Lukašenka i Redžepa Tajipa Erdogana. Glavna tema razgovora bila su dešavanja u centralnoj Evropi i pitanja rata i mira - kaže se u izveštaju.

Ističe se da su "beloruski i turski lideri detaljno razgovarali o sukobu u Ukrajini, kao i o rusko-ukrajinskim pregovorima koji su danas počeli u Belorusiji, i fokusu na promovisanje mirovnog procesa".

Erdogan je u razgovoru sa Aleksandrom Lukašenkom najavio spremnost Ankare da pomogne u rešavanju sukoba u Ukrajini.

- Predsednik Turske je izjavio da je spreman da na svaki mogući način doprinese rešavanju sukoba u Ukrajini. Aleksandar Lukašenko je zauzvrat primetio da se ovaj stav potpuno poklapa sa beloruskim - prenela je agencija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara saopštio da se odlučio za specijalnu vojnu operaciju Ruske Federacije za demilitarizaciju Ukrajine. On je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju od nas odlučnu i hitnu akciju, narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć“. Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznavanju suvereniteta LNR i DNR.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

BONUS GALERIJA: Beloruska vojska

UKRAJINCI KRENULI NA OSLOBOĐENI BUGAS: Onda je usledila jaka reakcija Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!