ZAPAD ŽELI DA RAT TRAJE GODINAMA: Iskanderima po ukrajinskim bazama; Razbijena ukrajinska kolona kod Severnodonjecka (ISPRAVKA)

Novosti online

27. 02. 2022. u 07:10 >> 03:36

DANAS je četvrti dan od pokretanja vojne operacije Rusije u Donbasu. Ruska vojska je tokom noći izvela napad krstarećim raketama sa mora i iz vazduha na vojne objekte u Ukrajini. Meta je bila i energetska infrastruktura, pre svega naftna skladišta i gasovodi u blizini Kijeva i Harkova.

ЗАПАД ЖЕЛИ ДА РАТ ТРАЈЕ ГОДИНАМА: Искандерима по украјинским базама; Разбијена украјинска колона код Севернодоњецка (ИСПРАВКА)

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine ispalile 20 raketa na teritoriju LNR

Ukrajinske trupe ispalile su 20 raketa na teritoriju Luganske Narodne Republike, informacije o žrtvama i šteti se preciziraju, prenosi Telegram predstavništvo LNR u JCCC.

-Sa strane oružanih formacija Ukrajine zabeleženo je 1 granatiranje: 01.26 N. Novotoškovskoe – Žolobok: VBR BM-21 Grad (20 raketa), saopštava predstavništvo LNR u ZSOK.

Foto printskrin FB

Kipar je obustavio avio-saobraćaj sa Rusijom

Kipar je povodom sukoba u Ukrajini obustavio avio-saobraćaj sa Rusijom.


Zaharova: Rusija ima prijatelje u svetu

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija i dalje ima prijatelje u svetu, posebno ističući Kinu.

-Ima, naravno. Pogledajte reakciju svetskih giganata. Onih koji se ne predstavljaju kao giganti, već to zaista jesu. Posebno Kina, rekla je ona za TV „Rusija 1“.

Podsetimo, predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan ranije je rekao, povodom dešavanja u Ukrajini, da SAD treba da se zapitaju ko je to sve pokrenuo.

 

Morison uveo sankcije Putinu i Lavrovu

Australija je uvela finansijske sankcije i zabranu ulaska u zemlju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, šefu diplomatije Sergeju Lavrovu i članovima Saveta za bezbednost Rusije, saopštio je premijer te zemlje Skot Morison.

Skot Morison, Foto AP

Skot Morison

Zelenski: Belgija šalje mitraljeze i reketne bacače

Ukrajina će dobiti 3.000 mitraljeza i 200 protivtenkovskih raketnih lansera iz Belgije, saopštio je danas na svom Tviter nalogu predsednik Ujkrajine Volodimir Zelenski.

Ukrajina je pozvala svoje zapadne saveznike da joj pošalju oružje i finansijsku podršku kao pomoć u skobu sa Rusijom, prenosi Rojters.

U međuvremenu, Danska je najavila da će donirati Ukrajini 2.700 komada protivtenkovskog oružja, potvrdila je danas premijerka te zemlje Mete Frederiksen.

Premijerka Švedske Magdalena Anderson je ranije danas saopštila da će poslati vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protivtenkovsko naoružanje, šlemove i pancire.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Aeroflot otkazuje sve letove ka evropskim destinacijama

Ruska aviokompanija Aeroflot saopštila je danas da će do daljeg otkazati sve letove ka evropskim destinacijama.

Aeroflot se oglasio nakon što su mnoge države odlučile da zatvore vazdušni prostor u znak protesta zbog napada Rusije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Evropska unija odlučila je ranije danas da potpuno zatvori vazdušni prostor za ruske letelice.

Misija OEBS se povlači

Specijalna monitoring misija OEBS u Ukrajini završila je sa evakuacijom gotovo svih članova. Kako se navodi, timovi u Harkovu i Hersonu su na sigurnom, a šef misije i ostali članovi rukovodstva u Kijevu ostaju u zemlji kako bi nadgledali evakuaciju.

Timovi u Donjecku i Lugansku očekuju evakuaciju preko teritorije Rusije.
 

Sajber napadi na ruske medije

Sajt Sputnjika Poljska izložen je sajber napadu, manje od tri sata nakon sajber napada na nemačko on-lajn izdanje SNA koje ulazi u sastave grupe Sputnjik.

-U toku je sajber napad, naš sajt radi sa prekidima, ne može da se pristupi ni verziji sajta za mobilne telefone ni za kompjutere, saopštila je redakcija.

 

Pobegli i ostavili sve za sobom: Zauzeti položaji ukrajinske vojske

Novinari obišli napuštene položaje ukrajinskih trupa. Pod naletom snaga DNR napuštaju rovove ostavljajući oružje, municiju i imovinu.

Blinken:Sankcije će ograničiti sposobnost Rusije da ratuje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će finansijske sankcije koje je Japan uveo Rusiji, zajedno sa sankcijama drugih saveznika i partnera, pomoći da se Rusiji nametnu ogromni troškovi i ograniči njena sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine, navodi se u saopštenjui Stejt departmenta.

Rusi napreduju

U Generalštabu ukrajinskih oružanih snaga današnji dan je opisan kao "težak" za vojsku, jer ruske snage "nastavljaju sa granatiranjem u skoro svim pravcima".

Iskanderima uništavaju ukrjinsku vojnu infrastrukturu

NA društvenim mrežama pojavio se snimak za koji se tvrdi da predstavlja napad raketnim sistemima Iskander na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Čerkaskoj oblasti.

Kadirov zapretio Zapadu: Oštro ćmo se osvetiti

ČEČENIJA je spremna da se osveti i uvede identične sankcije premijeru i ministru spoljnih poslova Velike Britanije, šefovima Evropske komisije i evrodiplomatije, saopštio je Kadirov.

Foto printskrin Jutjub tvzvezda.ru

Eksploziv pronađen u policijskoj stanici Stanicija Luganska

Zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike pronašli su eksplozivnu napravu u policijskoj stanici sela Stanica Luganskaja, koja je došla pod kontrolu LNR, saopštio je Centar za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova LNR. rekao je novinarima.

Satelitski snimci ruskog napredovanja prema Kijevu

Današnji satelitski snimci koje je objavila američka privatna kompanija Maksar Teknolodžiz Inc pokazuju veliko grupisanje i pokrete ruskih kopnenih snaga sa tenkovskim jedinicama prema glavnom gradu Ukrajine Kijevu, na udaljenosti od oko 65 kilometara, preneo je Rojters.

Pregovori Moskve i Kijeva u ponedeljak

Pregovori između Kijeva i Moskve biće održani u ponedeljak ujutru u beloruskoj regiji Gomelj. Ukrajinci putuju kroz Poljsku iz bezbednosnih razloga.

Hitna sednica GS UN

Savet bezbednosti UN odlučio da sazove retku specijalnu hitnu sednicu Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu. Ona će se održati naredna 24 časa.

Kličko tvrdi: Kijev opkoljen, nemoguća evakuacija civila

Glavni grad Ukrajine je opkoljen i evakuacija civila je sada nemoguća, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u današnjem intervjuu za agenciju Asošijeted Pres.

-Ne možemo da evakuišemo civile, jer su svi putevi blokirani. Trenutno smo opkoljeni. Upravo sam razgovarao sa predsednikom (Ukrajine Vladimirom Zelenskim). Niko se ne oseća dobro, rekao je Kličko, prenosi TASS.

Kličko je priznao da vlast u prestonici ne uspeva u potpunosti da kontroliše naoružane dobrovoljce u jedinicama teritorijalne odbrane.

Harkov, Foto AP

 

Žestoki sukobi duž cele linije fronta u DNR

Borbena aktivnost se nastavlja duž cele linije dodira na teritoriji DNR, saopštilo je u nedelju predstavništvo republike u ZSOK.

-Neprijatelj ne zaustavlja vatrenu aktivnost duž cele linije dodira, granatirajući civilnu infrastrukturu i stambeni sektor, navodi se u poruci predstavništva na Telegram kanalu.

Ukrajinska delegacija ide preko Poljske na pregovore

Ukrajinska delegacija ide na pregovore do beloruske granice preko Poljske, jer je zabrinuta zbog bezbednosnih mera, rekao je za Sputnjik beloruski politikolog Voskresenski, koji je upoznat sa detaljima organizacije pregovora.

 

G7: Ne priznajemo promene nastale u toku ruske vojne operacije

Ministri spoljnih poslova G7 saopštili su da ne priznaju promene u statusu kvo koje su nastale usled ruske vojne operacije za demilitarizaciju Ukrajine, navedeno je u zajedničkom saopštenju nakon onlajn sastanka.

-G7 će preduzeti dalje korake ako Rusija ne zaustavi ofanzivni rat protiv Ukrajine. Ministri su istakli da ne priznaju nikakve promene u statusu (kvo) koje su nastale usled ruskog akta agresije, navodi se u saopštenju.

 

Šta znače oznake na ruskim vojnim vozilima

Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara.

U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena.

Ipak ono što je zainteresovalo čitaoce i gledaoce su oznake na ruskim vojnim vozilima koja su ušla u Ukrajinu.

Kolona vojnih vozila “razbijena” kod Severnjodonjecka

Ruska vojska uništila je kolonu Oružanih snaga Ukrajine u Luganskoj oblasti.

Pod okupiranim Severodonjeckom uništeni su tenkovi T-64BV, oklopni automobil „Varta“ i Ural.

Foto t.me/RVvoenkor

Orban: Mađarska neće slati oružje Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da ta zemlja neće isporučivati oružje Ukrajini.

-Mađarski stav ne menja, pošto je mađarskim oružanim snagama neophodno svo oružje koje ima kako bi moglo da štiti granice svoj zemlje. Zbog toga, za razliku od Italije i Nemačke, nećemo slati oružje u Ukrajinu, rekao je Orban za televizijski kanal M1.

Rasna diskriminacija na poljsko-ukrajinskoj granici

Graničari Ukrajine ne puštaju crne izbeglice na poljsku granicu – samo Ukrajince.

O tome je na Tviteru progovorio afrički student. Prema njegovim rečima, snage bezbednosti su uperile u njih oružje i pretile im.

On je napomenuo da se na ukrajinsko-poljskoj granici već nekoliko dana nalazi gomila izbeglica sa decom. Kasnije je stigla poruka da su ipak uspeli da se probiju do granice sa Poljskom.

Ranije su na mreži objavljeni i drugi snimci sa granice: navodno su Poljaci tukli indijske studente.

Švedska najvila vojnu pomoć Ukrajini

Švedska će poslati vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protivtenkovsko naoružanje, šlemove i pancire, izjavila je danas premijerka Švedske Magdalena Anderson.

-Švedska sada najavljuje direktnu podršku ukrajinskim oružanim snagama koja podrazumeva 135.000 obroka na terenu, 5.000 šlemova, 5.000 pancira i 5.000 komada protivtenkovskog oružja, rekla je Anderson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ukrajinci granatirali Gorlovku, oštećen vodovod i gasovod

Tokom granatiranja Gorlovke, ukrajinske trupe oštetile su vodovod i gasovod u gradu, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u ZSO.

-Prema ažuriranim informacijama, kao rezultat granatiranja od strane VFU, zabeležena je šteta na sledećim adresama: naselje Gorlovka: Kolhoznaja ulica, 119 – oštećen je vodovod; – Ulica Grigoraščenko, 190 – oštećen je gasovod, stoji u poruci na Telegram kanalu.

Foto: EPA

U sat vremena granatirano osam mesta u DNR


Ukrajinske trupe granatirale su naselja DNR osam puta za sat vremena. Ovo je saopšteno u predstavništvu republike u ZSO.

Ispaljene su ukupno 54 mine, pet granata i osam granata kalibra 122 mm.

Ranije se saznalo da je ukrajinska vojska granatirala školu u Dokučajevsku. Narodna milicija DNR saopštila je da je ukrajinska vojska gađala selo Sartana iz višecevnih raketnih sistema Grad.

Konašenkov: Imamo poginulih i ranjenih drugova

Rusko Ministarstvo odbrane je prvi put od početka vojne operacije u Ukrajini saopštilo da među ruskom vojskom ima poginulih i ranjenih.

-Nažalost, ima poginulih i ranjenih naših drugova, izjavio je portparol Ministarstva Igor Konašenkov na brifingu, prenela je agencija RIA Novosti. Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je nekoliko ruskih vojnika zarobljeno.

Psi rata stižu u Ukrajinu, oligarsi platili 2.000 vojnika

Kijev je pozvao pse rata da im pomognu u odbrani od Rusije. Na putu su Britanci, Amerikanci i Hrvati. Dvojica oligarha su platila 2.000 "ratnika".

Ruske sange pogodile su 1067 vojnih objekata Ukrajine


Od početka specijalne operacije, Oružane snage Rusije su pogodile 1067 objekata vojne infrastrukture Ukrajine.
Ovo je izjavio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

FOTO: Tanjug/AP Evgeniy Maloletka

Upravni odbor EANA suspendovao TASS iz članstva

Evropski savez novinarskih agencija (EANA) suspendovao je danas iz svog članstva rusku novinsku agenciju TASS, zbog toga što, kako navode, nije u mogućnosti da pruži nepristrasne vesti, koje predstavjau srž misije te organizacije.

Imajući to u vidu, kao i zahtev članova da se TAS S isključi iz EANA, Upravni odbor, kao izvršni organ Saveza, jednoglasno je odlučio da odmah suspenduje TASS iz EANA, dok Generalna skupština ne odluči, u skladu sa Statutom, da li TASS treba isključiti iz Saveza, navedeno je u saopstenju.

RT i Sputnjik zabranjeni u EU

Žozep Borelj saopštio je da je ruskim medinima Raša tudej i Sputnjik zabranjen rad u EU.

EU kupuje oružje Ukrajini

Evropska komesraka Ursula fon der Lajen saopštila je da će EU po prvi put finansirati kupovinu i isporuku oružja i druge opreme Ukrajini

Nacisti iz bataljona Azov raketirali naselje

DPR: Ekstremni nacionalisti iz bataljona „Azov“ napali su naselje Sartana sa VBR sistemima Grad dok su se povlačili.

Foto printskrin youtube citynews

Pregovori Rusije i Ukrajine na graničnom punktu

Mesto za pregovore Rusije i Ukrajine biće prelazni punkt Aleksandrovka - Viljča, prenosi beloruski Sputnjik.

MUP Ukrajine tvrdi: Medvedčuk pobegao iz kućnog pritvora

Ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk navodno je pobegao iz kućnog pritvora. Ovu vest saopštio je danas savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

-Nemam potvrdu ove informacije, rekao je portparol Medvedčuka, prenosi Rojters.

Lider ukrajinske "Opozicione Platforme - Za život" bio je u kućnom pritvoru od prošle godine nakon što su ukrajinske vlasti pokrenule postupak protiv njega, optužujući ga za izdaju, podsetila je britanska agencija.

Medvedčuk poriče navode za koje ga optužuju.

Predalo se još devet ukrajinskih graničara


Još devet ukrajinskih graničara, koji su odbili da nastave službu u Ukrajini, prešlo je u Rusiju u nedelju, 27. februara.

Ovo je saopšteno u Centru za odnose sa javnošću FSB Rusije.

Ranije je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao da su 82 ukrajinska vojnika položila oružje i dobrovoljno se predala jedinici Oružanih snaga Rusije u oblasti Zmijskog ostrva.

Vojska LNR je oslobdila osam naselja


Vojska LNR je zauzela 8 naselja od ukrajinske vojske saopštioli su iz ministarstva spoljnih poslova LNR.

Ukrajinci 23 puta gađali Donbas sa VBR i balističkim raketama

ORUŽANE snage Ukrajine otvarale su vatru na DPR 23 puta tokom dana koristeći MLRS – višecevne raketne bacače.

Snažna eksplozija: Uništena velika skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine


Napadnuta su najveća skladišta municije ukrajinske vojske u Balakliji u Harkovskoj oblasti.

Psaki: Putinov potez deo obrasca pretnji Moskve


Naredba predsednika Rusije Vladimira Putina da se ruske nuklearne snage stave u stanje posebne borbene gotovosti deo je obrasca pretnji Moskve da bi opravdala agresiju, izjavila je danas sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki.

"Videli smo ga kako to radi iznova i iznova. Ni u jednom trenutku NATO nije pretio Rusiji, Ukrajina nije pretila Rusiji", rekla je Psaki za Ej-Bi-Si.

"Ovo je sve obrazac (ponašanja) predsednika Putina i mi ćemo mu se suprotstaviti. Imamo sposobnost da se branimo, ali takođe, moramo da iznesemo ono što vidimo ovde od predsednika Putina", dodala je Psaki, preneo je Rojters.

Prema njenim rečima, SAD su otvorene da pruže dodatnu pomoć Ukrajini.

Foto: AP

Kuleba: Nećemo se predati

 Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da se Ukrajina u pregovorima sa Rusijom neće predati niti kapitulirati.

„Danas smo više nego ikada blizu ulaska beloruskih oružanih snaga u rat. I baš zato su razgovarali predsednik Zelenski i predsednik Lukašenko. Zato što moramo da zaštitimo našu severnu granicu i da minimiziramo pretnje koje će doći odatle“, rekao je Kuleba, prenosi UNIAN.

On je dodao da ukrajinska delegacija ide da čuje šta Rusija ima da kaže, bez ikakvih preduslova, i da izrazi svoje mišljenje o sukobu i delovanju Rusije.

"Ako je rezultat ovih pregovora mir i kraj rata, to treba pozdraviti. Ali, jasno kažem da se nećemo predati, nećemo kapitulirati, nećemo predati ni delić naše teritorije“, naglasio je Kuleba.

Kijev potvrdio da pregovori počinju sutra

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Jevgenij Jenjin kaže da će razgovori ruske i ukrajinske delegacije biti održani u ponedeljak ujutru po lokalnom vremenu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je poruku o početku pregovora sa Ukrajinom

Predstavnici Rusije su upućeni na mesto pregovora sa Ukrajinom radi rešavanja situacije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Tako je resor demantovao objave u ukrajinskim medijima da je sastanak u Gomelju već počeo.

SAD ne isključuju mogućnost uvođenja energetskih sankcija Rusiji

Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost proširenja sankcija na gasno-energetski kompleks Rusije, ali pokušavaju da minimiziraju posledice po globalnu ekonomiju, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Želimo da učinimo sve što možemo da maksimiziramo uticaj na predsednika Putina, a minimiziramo uticaj na američki narod i globalnu zajednicu. Energetske sankcije su svakako moguće. Nismo ih skinuli sa stola", rekla je ona u intervjuu za ABC.

Jens Stoltenberg: Opasna retorika

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber reagovao je na Putinovu odluku da se snage nuklearnog odvraćanja stave u visoku pripravnost.

Stoltenberg je rekao da je Putinova "nuklearna retorika opasna i neodgovorna.NATO ne vidi u Rusiji „neizbežnu“ pretnju za svoju bezbednost, ali su njena dejstva postala primetno agresivnija."

SAD reagovale na najnoviju Putinovu odluku

Nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da NATO upućuje agresivne poruke, zbog čega je dao naređenje da se snage nuklearnog odvraćanja stave u visoku pripravnost, Bela kuća je saopštila da SAD i NATO ne prete Rusiji.

- SAD veruju da je Rusija donela ovu odluku na osnovu pretnji koje ne postoje - navedeno je iz Bele kuće.

- Rusija nikada nije bila pod pretnjom NATO-a, Ukrajine. Pre svega, ovo je obrazac ponašanja koji vidimo od predsednika Putina tokom ovog sukoba. To je stvaranje pretnji koje ne postoje da bi se opravdala dalja agresija - rekla je portparolka američke administracije Džen Psaki u intervjuu za televiziju ABC.

Ukrajinski ambasador o mogućem zahtevu Kijeva u pregovorima

Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bodnar tvrdi da će prvi zahtev Kijeva za susret sa Rusijom biti prekid vatre i povlačenje trupa, dok je potvrdio da će se planirani sastanak održati bez preduslova, navode RIA Novosti.

Tomas-Grinfild:Putinova naredba je neprihvatljiva eskalacija

Naredba predsednika Rusije Vladimira Putina da se ruske snage odvraćanja, koje uključuju nuklearno oružje, stave u stanje posebne borbene gotovosti je neprihvatljiva eskalacija, izjavila je danas ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

"To znači da predsednik Putin nastavlja da eskalira ovaj rat na način koji je potpuno neprihvatljiv i da moramo da nastavimo da zaustavljamo njegove akcije na najsnažniji mogući način", rekla je Tomas-Grinfildova u intervjuu za Si-Bi-Es, preneo je Rojters.

 


Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinske snage upotrebljavaju fosfornu municiju - za šta nema dokaza

Ukrajinska vojska, očajnički želeći da obuzda ofanzivu ruskih trupa, počela je masovnu upotrebu municije punjene fosforom u predgrađu Kijeva u blizini aerodroma Gostomelj, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, za šta nam je portal Raskrinkavanje.ba ukazao da je neproverena informacija i manipulisanje činjenicama.

Šta su činjenice?

U slučaju tvrdnji o korišćenju ove municije u predgrađu Kijeva, navodi jesu potekli od ruskog Ministarstva odbrane, ali nisu potkrepljeni nikakvim dokazima, niti su ih potvrdili nezavisni izvori.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su ukrajinske snage koristile municiju punjenu fosforom u predgrađu Kijeva, koju je iznelo rusko Ministarstvo odbrane, prenetu bez informacije da se radi o navodima za koje ne postoje dokazi i potvrde iz nezavisnih izvora, ocenjene su kao manipulisanje činjenicama.

U Ministarstvu su istakli da ukrajinske snage upotrebljavaju granate kalibra 122mm za haubice D-30 i rakete sovjetske proizvodnje za sisteme BM-21 "Grad", uprkos činjenici da je ova municija zabranjena trećim protokolom Konvencije UN o nehumanom oružju iz 1980. godine. Za to, kao što je pomenuto, nema nikakvih dokaza.

Izvinjavamo se čitaocima na neproverenim informacijama.

„U Severodonjecku Luganske oblasti nacionalisti, delujući kao baražni odredi, pod pretnjom streljanja komandanata pokušavaju da zaustave jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se povlače i da ih nateraju da nastave otpor. Ovi odredi ubili su četiri oficira Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Konašenkov.

Nacionalisti terorišu civile u Mariupolju

 Dolazeći iz Lvovske oblasti, jurišni odredi Desnog sektora* (ekstremističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji) terorišu civile u Mariupolju, izjavio je u nedelju portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

„U Mariupolju , jurišni odredi Desnog sektora , koji su stigli iz Lavovske oblasti , terorišu civile. Nacionalisti postavljaju oklopna vozila i artiljeriju u stambena naselja, koristeći lokalno stanovništvo kao „živi štit“, rekao je on.

Kijev: Pregovori na ukrajinsko-beloruskoj granici

Sastanak ukrajinske i ruske delegacije biće održan ne u Gomelju, već na ukrajinsko-beloruskoj granici, u rejonu reke Pripjat, saopštio je kabinet predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog navodeći da će razgovori biti bez preduslova.

Zelenski se o tome dogovorio sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, prenosi Interfaks.

Lukašenko je obećao da će tokom putovanja ukrajinske delegacije i samih pregovora beloruski avioni, helikopteri i rakete ostati na zemlji, dodaje se u kabinetu Zelenskog.

Lideri G7 potvrdili isključenje ruskih banaka iz SWIFT-a

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) saopštili su danas da su zapadni saveznici odlučili da isključe „određene ruske banke” iz svetskog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT.

U zajedničkoj deklaraciji G7, koju je objavilo francusko predsedništvo, nije precizirano koje će ruske banke biti pogođene, izveštava Rojters.

Dodaje se da će uskoro biti formirana transatlantska operativna grupa koja će koordinirati sankcije protiv Rusije.

Oružane snage Ukrajine za četiri sata sedam puta granatirale teritoriju DNR

Oružane snage Ukrajine su za četiri sata sedam puta granatirale teritoriju DNR, uključujući granatama kalibra 120 i 122mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

Kabinet ukrajinskog predsednika: Lukašenko pozvao Zelenskog

Političari su se dogovorili da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom bez preduslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, u blizini reke Pripjat.

Lukašenko je preuzeo odgovornost za to da će tokom prolaska, pregovora i povratka ukrajinske delegacije svi avioni, helikopteri i rakete stacionirani na teritoriji Belorusije ostati na zemlji.

Ruska armija u posebnom režimu pripravnosti

Vladimir Putin je, na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovim, naredio da se odbrambene snage stave na poseban režim pripravnosti.

Kako je naglasio predsednik Rusije, Zapad ne samo da preduzima neprijateljske korake u ekonomiji, već najviši zvaničnici NATO dozvoljavaju agresivne izjave protiv Rusije.

Ukrajinsku delegaciju na razgovorima predvodiće Točicki

Ukrajinsku delegaciju na razgovorima sa Rusijom predvodiće zamenik ministra spoljnih poslova Nikola Točicki, piše ukrajinsko izdanje Zerkalo nedeli .

„ Ipak, pregovori između Ukrajine i Rusije biće održani u Gomelju . Prema publikaciji ZN.UA, Nikola Točicki će predstavljati ukrajinsku stranu“, navodi se u poruci.

Kadirov: Došlo je vreme da se donese konkretna odluka

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je došlo vreme da se donese konkretna odluka o situaciji u Ukrajini i pozvao na ofanzivu velikih razmera u svim pravcima. Kadirov je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina "da svim specijalnim snagama da odgovarajuće naređenje". Ranije je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov najavio blokadu Hersona i Berđanska.

I Francuska zatvara svoj vazdušni prostor za ruske letelice

Francuska je danas najavila da će, kao i druge evropske zemlje, zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske letelice kako bi kaznila Rusiju zbog napada na Ukrajinu, naveo je francuski ministar saobraćaja Žan Baptist Džebari na Tviteru.

"Francuska od večeras zatvara svoj vazdušni prostor za sve ruske avione i aviokompanije", istakao je Džebari, preneo je Rojters.

Svako pružanje finansijske ili druge pomoći biće provereno

Rusko državno tužilaštvo saopštilo je danas da svako ko pruža finansijsku ili drugu vrstu pomoći stranoj državi ili medunarodnoj organizaciji uperenu protiv bezbednosti Rusije može da bude osuđen za izdaju, sa maksimalnom kaznom od 20 godina zatvora.


"Svako pružanje finansijske ili druge pomoći biće pravno procenjeno", navodi se u saopštenju kancelarije državnog tužioca, prenosi Rojters.

Kremlj potvrdio: Ruska delegacija spremna za pregovore

Ukrajinska delegacija krenula je na pregovore sa Rusijom u Gomeljskoj oblasti Belorusije, spremna je i čeka, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Kao što znate, predsednik Lukašenko razgovarao je telefonom sa predsednikom Zelenskim. Nakon toga, predsednik Lukašenko se obratio ruskoj strani – predsedniku Putinu – sa zahtevom da ne opoziva rusku delegaciju zbog toga što su sa ukrajinske strane primljeni signali – izražena je spremnost da se dođe na pregovore u Gomeljsku oblast. Ruska strana i ruska delegacija na licu mesta su u potpunosti spremne za pregovore i čekaju Ukrajince“, potvrdio je Peskov.

Ministarstvo spoljnih poslova: Rusija nije zahtevala polaganje oružja pre pregovora sa Ukrajinom

Rusija nije iznela i nije mogla da iznese zahteve da ukrajinski vojnici polože oružje pre pregovora, pošto razgovori još nisu održani, rekao je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, član pregovaračke delegacije Andrej Rudenko.

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: U Kijevu na ulici ubijaju čoveka pod otpužbom da sarađuje sa Rusima

Na društvenoj mreži Telegram pojavio se uznemirujući snimakU Kijevu se nastavlja čišćenje za koga god smatraju da sarađuje sa Rusima ili ko se jednostavno ne svidi naoužanim cicilima. Posle ubistva, ubijenog fotografišu i snimke dele po mrežama kako je ubijen još jedan "ruski diverzant".

Ukrajina je pristala da pregovara sa ruskom delegacijom u Belorusiji

Ukrajina je pristala da održi razgovore u regionu Gomel, tamo ide ruska delegacija, rekao je pomoćnik predsednika Vladimir Medinski, navodi RIA Novosti.

Ukrajina je pristala da održi razgovore u Gomeljskoj oblasti i ruska delegacija se uputila tamo, dodao je Medinski.

„Već smo nameravali da krenemo, ali smo sa ukrajinske strane dobili informaciju o potvrđivanju pregovora“, precizirao je Medinski

Šef ruske delegacije je napomenuo da je Rusija spremna da pregovara sa Ukrajinom u cilju postizanja mira u bilo koje vreme.

Žestoke borbe u Harkovu

Žestoke borbe vode se oko aerodroma u Harkovu, nakon što su ruske trupe jutros ušle u grad.

Kako se vidi na snimku, oblak dima se nadvio nad vazdušnom lukom "Harkov-Severni".

Rano jutros predsednik Harkovske regionalne državne administracije Oleg Sinegubov saopštio je da su oklopna vozila primećena u centru grada.

On je pozvao sve sugrađane da ne izlaze iz skloništa.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril nazvao je protivnike Moskve u Ukrajini "silama zla" koje žele da unište istorijsko jedinstvo dve zemlje. "Neka nas Bog sačuva od toga da sadašnja politička situacija u Ukrajini, bratskoj zemlji koja nam je bliska, bude upotrebljena da pobede sile zla", rekao je Kiril u svojoj nedeljnoj molitvi, prenela je agencija Interfaks.

Nemačka, Belgija, Luksemburg i Italija zatvaraju vazdušni prostor za ruske avione

Nemačka, Belgija, Luksemburg i Italija objavili su danas da zatvaraju svoj vazdušni prostor za ruske aviokompanije, pridružujuđi se brojnim drugim zemljama koje su uvele tu meru kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Francuska za sada razmatra "u načelu" da preduzme tu meru ali traži "evropsku koordinaciju".

Nemačka ministarka: Promena u politici isporuka oružja Kijevu

Došao je trenutak za Berlin da napravi zaokret od 180 stepeni u svojoj politici o isporuci oružja Ukrajini, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Već nekoliko nedelja govorim u ovoj sali na temu isporuka naoružanja, da je neophodno promeniti našu spoljnu politiku za 180 stepeni u pravom trenutku i potpuno svesno. Koliko god bilo tragično, taj trenutak je nastao“, rekla je ona, govoreći na hitnoj sednici Bundestaga.

Poslednjih meseci Berlin je na zahteve Kijeva za snabdevanje oružjem odgovarao da je politika Nemačke nepromenjena – ne snabdeva oružjem krizne regione. U subotu je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da je Nemačka odobrila isporuku oružja Ukrajini.

Japan će uvesti sankcije Putinu i blokirati Rusiju u SWIFT

Japan će se pridružiti Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama u blokiranju pristupa određenih ruskih banaka SWIFT-u, globalnom međubankarskom sistemu obaveštavanja o platnim transakcijama, izjavio danas japanski premijer Fumio Kišida, javlja Rojters.


Kišida je rekao nivonarima da će Tokio takođe uvesti sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i uputiti Ukrajini 100 miliona dolara hitne humanitarne pomoći.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je sinoć da su SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučcile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT.

Patrijarh Vartolomej pozvao na prekid rata u Ukrajini

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta sa sedištem u Istanbulu, pozvao je danas na prekid rata u Ukrajini.

"Upućujemo još jednan apel da se sada okonča rat. Da se odmah zaustavi svaki akt nasilja, bilo šta što širi bol i smrt, poručio je patrijarh Vartolomej u saopštenju, preneo je Rojters.

On je, takođe, ocenio rat lošim i izrazio solidarnost i podršku ukrajinskoj crkvi i ozbiljno napaćenom ukrajinskom narodu. Vartolomej je 2019. dao autokefalnost Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Putin je rekao Benetu da Kijev nije iskoristio priliku da pregovara

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je izraelskom premijeru Naftaliju Benetu da je Ruska Federacija bila spremna za pregovore u Gomelju, a Kijev, pokazujući nedoslednost, još nije iskoristio priliku, javila je pres služba Kremlja .

„Takođe je konstatovano da se ruska delegacija nalazi u beloruskom gradu Gomelju i da je spremna za pregovore sa predstavnicima Kijeva , koji, pokazujući nedoslednost, još uvek nisu iskoristili ovu priliku“, navodi se u poruci.

UNHCR: Oko 368.000 ljudi pobeglo iz Ukrajine

Oko 368.000 ljudi pobeglo je iz Ukrajine u inostranstvo zbog borbi u toj zemlji, saopštila je danas Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR), pozivajući se na podatke nacionalnih vlasti.

"Trenutni ukupan broj sada je 368.000 i nastavlja da raste", naveo je UNHCR na Tviteru.

Visoki komesarijat UN za izbeglice naveo je ranije da se broj onih koji beže od vojne intervencije u Ukrajini stalno menja i da će nova ažuriranje biti objavljivana tokom dana, prenosi agencija AP.

Isteklo je vreme koje je Rusija najavila da čeka na pregovore sa Ukrajinom

Po lokalnom vremenu, istekao je rok koji je ruska delegacija dala za pregovore sa Ukrajinom u beloruskom Gomelju. U delegaciji Ruske Federacije su visoki zvaničnici na nivou zamenika ministara odbrane Ruske Federacije, Ministarstva spoljnih poslova, ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov i šef međunarodnog komiteta Državne dume  Leonid Slucki. Šef zvanične delegacije pregovarača je Vladimir Medinski , pomoćnik predsednika Ruske Federacije .

Zelenski tražio od Švajcarske da organizuje mirovnu konferenciju?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodno je zatražio od svog švajcarskog kolege da organizuje konferenciju o ukrajinskoj krizi, preneo je Sputnik.

Ukrajinske trupe dva puta granatirale Gorlovku

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši više od 40 granata, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC). Kako je saopšteno iz predstavništva, granatiranje je zabeleženo u 13.55 časova

Liz Tras: Rat bi mogao da traje godinama

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da bi ruski vojni napad na Ukrajinu "mogao da bude početak kraja" za ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i da bi rat mogao da traje godinama.

Govoreći za Skaj njuz, Tras je rekla da "vidimo snažan i hrabar ukrajinski otpor" i da će Velika Britanija "nastaviti da ih snabdeva oružjem i ekonomskom podrškom", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Takođe je iskazala uverenje da Putin "pravi stratešku grešku" s obzirom na štetu koju bi zapadne sankcije nanele ruskoj ekonomiji. Ocenila je da rat neće biti ubrzo gotov, kao i da bi mogao da traje nekoliko godina.

"Bojim se da ovo neće biti brzo gotovo. Bojim se da bi ovaj sukob mogao biti veoma krvav", upozorila je ona.

 

Novinari ruskih medija pod vatrom

Novinari RIA Novosti, TV kanala Zvezda i TVC našli su se na udaru Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu, ali nije bilo povređenih, navodi RIA Novosti.

Agencija UN suspendovala rad u Ukrajini

Agencija Ujedinjenih nacija i partneri iz humanitarnih organizacija suspendovali su danas operacije u Ukrajini zbog, kako se navodi, "pogrošanja bezbednosne situacije", preneo je BBC.

"Ujedinjene nacije i naši partneri će održati prisustvo u zemlji i nastaviti sa radom onog trenutka kada to situacija dozvoli", saopšteno je iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OĆA).

Ambasador Srbije: Putevi pod blokadom, prelazi ka Belorusiji zatvoreni

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanoviđ izjavio je da su granični prelazi prema Belorusiji zatvoreni i da je jedini slobodan put za evakuaciju graćana prema granici sa Moldavijom, Rumunijom, Maćarskom i Poljskom, ali da su putevi pod blokadom.

"Putevi su potpuno pod blokadom. Organi reda su napravili punktove na kojima kontrolišu putnike i zbog bezbednosti, ali i zbog činjenice da je ratno stanje i da su mobilisani svi muškarci od 18 do 60 godina", rekao je Jovanović za TV K1.

Zelenski: Ukrajina podnela tužbu protiv Rusije

Ukrajina je podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde UN u Hagu, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

"Ukrajina je podnela zahtev protiv Rusije MSP. Rusija se mora smatrati odgovornom za manipulisanje pojmom genocida da bi opravdala agresiju. Zahtevamo hitnu odluku kojom se Rusiji nalaže da sada prekine vojnu aktivnost i očekujemo da suđenja počnu sledeće nedelje", poručio je on.

Više od 120.000 izbeglica iz Donbasa

U Rusiju je od 18. februara evakuisano više od 122.000 stanovnika narodnih republika Donjeck i Lugansk, rečeno je danas agenciji TASS u zvaničnim službama.

"Do 27. februara, više od 122.000 ljudi prešlo je rusku granicu iz Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk. Njih oko 77.000 su građani Ukrajine, oko 45.000 su građani Rusije, a preko 400 su iz ostalih zemalja", rekao je izvor.

Prema zvaničnim službama, 20 ruskih regona već prihvataju stanovnike Donbasa, a više od 18.300 ljudi boravi u privremenim centrima za smeštaj. 

Foto AP

Borelj:Predlažem finansiranje nabavke ubojitog oružja za Ukrajine

Šef diplomatije EU, Žospe Borelj, najavio je da će na večerašnjem vanrednom, virtuelnom sastanku Saveta EU, predložiti nabavku ubojitog oružja, medicinske opreme i goriva za ukrajinsku vojsku.

„Predložiću ministrima da koriste Evropski fond za mir za dve mere hitne pomoći. One za cilj imaju finansiraje snabdevanja ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja žestoko suprotstavlja ruskim osvajačima, i obezbeđivanje hitno potrebnih zalihe, poput goriva”, rekao je Borelj pred sastanak.

U Evropskoj službi za spoljne poslove objašnjavaju da će šef diplomatije EU predložiti da se obezbedi mera koja se sastoji od ”smrtonosne opreme”, kao što je municija, i mera za ”nesmrtonosnu opremu” i zalihe za ukrajinsku vojsku, kao što su gorivo i hitne medicinske potrepštine.

Delegacija Ukrajine ne dolazi u Gomelj na pregovore

Sekretar za štampu ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov izjavio je danas da ukrajinska delegacija neće doći u beloruski grad Gomelj da pregovara sa Rusijom i da Kijev pristaje na pregovore na neutralnom terenu.

"Upoznati smo i s izjavama da je ruska delegacija stigla u Gomelj na pregovore. Moram da kažem da neće biti predstavnika Ukrajine. O ovom formatu se zaista razgovaralo. Ali u poslednjem trenutku ruska strana je zahtevala da kijevske snage prvo polože oružje", naveo je Nikiforov na Fejsbuku, napominjući da je Ukrajina to odbila da uradi, prenosi agencija TASS.

Nikiforov je istakao da je "Ukrajina bila spremna da pregovara, a ne da sluša nikakve preduslove".

"To se odnosi i na mesto održavanja", naglasio je on i dodao da stav Ukrajine ostaje isti.

"Spremni smo da se sastanemo na bilo kom neutralnom mestu - u Bakuu, Istanbulu, Varšavi ili Beču", rekao je on.

Foto: EPA

Belorusija najavljuje vraćanje nuklearnog naoružanja

Belorusija će se obratiti Rusiji sa zahtevom da joj se vrati nuklearno oružje ukoliko SAD postave nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, kazao je danas predsednik Belorusije Aleksnadar Lukašenko.

Lukašenko je pomenuo ovu mogućnost tokom telefonskog razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, preneo je TASS.

"Ukoliko SAD ili Francuska premeste nuklearno oružje u Poljsku ili Litavniju, dakle, na naše granice, apleovaću na ruskog kolegu Vladimira Putina da nam vrati oružje koje sam jednom predao bezuslovno", naveo je Lukašenko.

Fokus pregovora: Denacifikacija i demilitarizacija

U središtu pregovora Moskve i Kijeva trebalo bi da bude denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, izjavio je član ruske delegacije na pregovorima u Kijevu i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

„Nije pitanje mesta gde se okupiti, pitanje je sa čime ići. Spremni smo da razgovaramo o miru, spremni smo da razgovaramo o uslovima za okončanje krvoprolića, što će pomoći da se spasu životi ljudi“, rekao je Rudenko novinarima.

On je dodao da Rusija neće spekulisati o razlozima zbog kojih ukrajinska delegacija još nije stigla na pregovore u Gomelj. Rudenko smatra da bi o tome trebalo detaljnije da kažu Ukrajinci.

„Za nas je to pokazatelj prisustva ili odsustva političke volje ili želje da se ovaj sukob reši mirnim putem“, konstatovao je Rudenko.

Prema njegovim rečima, Rusiji nije jasan spisak gradova koje je Kijev predložio za pregovore.

„Nije nam baš jasan spisak ovih gradova i zašto se upravo ti glavni gradovi predlažu. Bilo je i drugih egzotičnih predloga. Čini nam se da treba da izaberemo mesto koje je pogodnije za sve. Pogodnije i bliže logistički“, objasnio je diplomata.

Rusija je planirala da pregovara sa Ukrajinom u formatu „diplomatija voli tišinu“, istakao je on.

Rudenko smatra i da je Kijev je pod ogromnim spoljnim pritiskom u donošenju odluka.

„Znamo da postoji kolosalni (spoljni) pritisak koji doživljava sadašnje ukrajinsko rukovodstvo, koji, nažalost, ne slabi. Ali hajde da ipak sačekamo realno motivisani odgovor Ukrajine“, rekao je zamenik ministra.

Ruska centralna banka: Banke u zemlji rade normalno

Centralna banka Rusije saopštila je danas da ima sve neophodne resurse i instrumente da održi finansijsku stabilnost i obezbedi neprekidan rad finansijskog sektora, a povodom najave da će određene ruske banke biti isključene iz globalnog međubankarskog sistema SWIFT.

„Banka Rusije će bankama neprekidno obezbeđivati gotovinsku i bezgotovinsku likvidnost u rubljama. Repo aukcija finog podešavanja će biti sprovedena neograničeno u ponedeljak, i svi zahtevi banaka biće u potpunosti zadovoljeni“, saopštio je ruski monetarni regulator, prenosi Tas s.

Banka Rusije je takođe navela da njen sistem za razmenu finansijskih poruka o transakcijama obezbeđuje prenos finansijskih poruka unutar Rusije u bilo kakvom scenariju.

Foto: Piksabej

Iz ruske centralne banke su dodali da su „sva sredstva klijenata na računima sigurna i dostupna u svakom trenutku".

„Bankarske usluge se pružaju normalno. Bankarske kartice svih banaka na teritoriji Rusije nastavljaju da funkcionišu normalno", piše u saopštenju Banke Rusije, navodi agencija Tass.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je sinoć da su SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučcile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT-a, globalnog međubankarskog sistema obaveštavanja o transakcijama.

Erdoganov portparol nazvao rusku operaciju u Ukrajini ratom

Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana danas nazvao rusku vojnu operaciju u Ukrajini "ratom", što bi moglo da otvori put toj članici NATO da pokrene međunarodni pakt kojim se ograničava ruski pomorski prolaz do Crnog mora, ocenila je agencija Rojters.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska ima kontrolu nad moreuzima Dardaneli i Bosfor, koji spajaju Mediteran sa Crnim morem, i može da ograniči prolaz vojnih brodova tokom rata ili ukoliko je ugrožena.

Britanska novinska agencija dodaje da balansirajući između obaveza prema Zapadu i bliskih odnosa sa Moskvom, Ankara je dosad govorila da je ruski napad neprihvatljiv, a danas nazvala situaciju ratnom.

Foto: EPA

"Četvrtog dana ukrajinskog rata, ponavljamo poziv predsednika Erdogana na momentalan prekid ruskih napada i početak razgovora o prekidu vatre", naveo je portparol predsednika Ibrahim Kalin na Tviteru.

Šef kancelarije turskog predsednika za odnose s javnošću Fahretin Altun izjavio je da "prisustvujemo još jednom ratu u regionu".

EU razmatra zabranu ruskih letova u vazdušnom prostoru Unije

vropska unija razmatra zabranu ruskih letova u vazdušnom prostoru cele Unije, i to bi mogao biti sledeći set sankcija protiv Rusije, rekao je danas zvaničnik EU za agenciju Rojters.

Mnoge zemlje su tu odluku već donele pojedinačno, ali mera na nivou EU mogla bi biti deo novog paketa sankcija.

Finska će zabraniti ulaz ruskim avionima i tako se pridružila brojnim evropskim zemljama. Druge zemlje, uključujući Bugarsku, Češku, Estoniju, Nemačku i Poljsku, blokirale su vazdušni prostor ruskim letovima. Litvanija je takođe juče najavila da će blokirati ruske letove, presecajući tako brzu rutu od ruske enklave Kalinjingrad do Ukrajine.

Ruska delegacija čeka ukrajinsku u Gomelju do 15 časova

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski izjavio je da će predstavnici Rusije čekati danas do 15 časova na potvrdu iz Ukrajine o dogovoru za sastanak u Gomelju.

„Mirno predlažemo sledeće: sada je podne. Do 15 časova nastavljamo da budemo ovde i čekamo odgovor ukrajinske strane kao potvrdu sopstvene odluke da odu na pregovore u Gomelj. Čim dobijemo ovu potvrdu, odmah ćemo otići tamo i sastati se sa našim pregovaračkim kolegama. Mi smo za mir. U slučaju odbijanja pregovora, cela odgovornost za krvoproliće biće na ukrajinskoj strani. Ali mi smo ovde do 15 i čekamo odgovor ukrajinske strane“, rekao je Medinski.

On je dodao da je Rusija u potpunosti razradila rutu za dolazak ukrajinske delegacije u beloruski Gomelj na pregovore, obezbeđena im je i garantovana bezbednost.

Procena šefa MI6: Putin ne može da dobije rat u Ukrajini

Šef britanske tajne službe MI6 Ričard Mur, veruje da će se pokazati da Rusija ne može da dobije rat u Ukrajini, jer predsednik Vladimir Putin nikada neće odneti političku pobedu nad narodom Ukrajine. Mur nagoveštava da će Putinove snage u Ukrajini doživeti neuspeh, jer je potcenio vojnu snagu suseda, preneo je "Dejli mejl".

London: Situacija u Ukrajini mogla bi prerasti u sukob sa NATO-om

Situacija u Ukrajini bi na kraju mogla da preraste u sukob sa NATO-om ako Rusija ne prekine svoja dejstva, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

"Ali mi se ne borimo samo za Ukrajince, za njihov suverenitet i pravo na samoopredeljenje, ovaj dugi sukob je oko slobode i demokratije u Evropi. Ako ne zaustavimo Putina u Ukrajini, drugi će biti u opasnosti: baltičke zemlje , Poljska, Moldavija. I to može rezultirati sukobom sa NATO-om, a mi to ne želimo“, rekao je Trus za Skaj njuz .

Ona je dodala da su ekonomski gubici koje će Evropa morati da pretrpi neuporedivi sa gubicima Ukrajine.

Ukrajina spremna za pregovore, ali ne u Moskvi ili Minsku

Ukrajina je spremna za pregovore, ali ne u Moskvi ili Minksu već na nekoj drugoj lokaciji, izjavio je danas ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič i dodao da se predsednik te zemlje Vladimir Zelenski nalazi u Kijevu i da odatle nikada neće pobeći.

Volodin: Zelenskom nije potreban mir

Vladimiru Zelenskom nije potreban mir i on može da izgubi Ukrajinu, smatra predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Umesto da učestvuje u pregovorima, on traži izgovore, to je zločin nad narodom Ukrajine, protiv svetske zajednice. U trenutnoj situaciji u interesu Ukrajinaca Zelenski treba da traži svaku priliku za pregovore, konstatovao je on.

Kako je naveo, jedna od grešaka predsednika Ukrajine, koja je dovela do tragičnih posledica, bila je nespremnost da sedne za pregovarački sto sa DNR i LNR.

On je dodao da je sukob u Ukrajini od koristi Sjedinjenim Američkim Državama, koje su zemlju napumpale oružjem.

FOTO: Printskrin

UN: Ubijena najmanje 64 civila, više od 160.000 raseljeno

Najmanje 64 civila su ubijena, a više od 160.000 ljudi je raseljeno, nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Kako navode, oštećenje civilne infrastrukture ostavilo je stotine hiljada ljudi bez struje i vode.

U izveštaju se navode i podaci agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, koja je navela da je više od 160.000 ljudi interno raseljeno, a više od 116.000 primorano da pobegne u susedne zemlje, prenosi Rojters.

Lukašenko poziva Ukrajinu da pregovara sa Rusima

Predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je Kijev da pregovara sa Moskvom, ako Ukrajina ne želi da izgubi državnost, prenosi Rojters.

Predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da bi "uznemiravanje Belorusa“ u Ukrajini moglo da podstakne Minsk da pokrene "specijalnu operaciju“.

Lukašenko, koji je naglasio da u Ukrajini nema ni beloruskih vojnika ni naoružanja, jer Rusiji nije potrebna takva pomoć za njenu "specijalnu operaciju“ koja ima za cilj "zaštitu naroda“ Donbasa od "genocida“ ukrajinskih vlasti, rekao je da su Belorusi hvatani na teritoriji te zemlje i premlaćivani.

Ovakvi incidenti izazivaju gnev i mogu navesti Minsk da pokrene "specijalnu operaciju“ za oslobađanje svojih građana, rekao je Aleksandar Lukašenko i dodao da je sukob u ukrajini za sada cveće, ali da bi uskoro mogao da postane bobice.

Peskov:Nema suspenzije vojne operacije dok traju pregovori

Rusija neće suspendovati vojnu operaciju u Ukrajini tokom pregovora sa ukrajinskom stranom, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi smo sa svoje strane upozorili ukrajinsku stranu da ovog puta akcije koje podrazumeva vojna operacija neće biti suspendovane", dodao je on, prenosi Tass.

Podoljak:Ukrajina zeli pregovore sa Rusijom bez ultimatuma

Ukrajina želi samo "prave" pregovore sa Rusijom o njenoj vojnoj ofanzivi, bez ultimatuma, rekao je danas za Rojters savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, nazvavši propagandom odluku Moskve da pošalje delegaciju u Belorusiju na razgovore.

Kako se navodi, Kremlj je prethodno saopštio da je ruska delegacija stigla u grad Gomelj u susednoj Belorusiji i da čeka Ukrajince.

"Oni su stigli u Gomelj znajući da je to besmisleno. A sada kažu - čekamo", rekao je Podoljak za Rojters i dodao da stav predsednika Zelenskog ostaje nepromenjen, a to su "samo pravi pregovori, bez ultimatuma."

Savet EU danas o vojnoj pomoći Ukrajini

Ministri spoljnih poslova EU razgovarće večeras na vanrednoj video konfrenciji o paketu hitne pomoći namenjene ukrajinskim vojnim snagama.

Sastanak počinje od 18 časova, a predsedavaće šef diplomatije EU, Žosep Borelj, koji je najavio ”usvajanje dodatnih mera za podršku Ukrajini protiv ruske agresije”.

U Briselu ocenjuju da večeras neće biti usvojena i konačna odluka o vojnoj pomoći EU Ukrajini, jer je za taj paket, kao i za pakete sankcija protiv Rusije, neophodno fizičko prisustvo ministara.

 

Ukrajinski nacionalisti gađali i školu, ima žrtava

Ukrajinska ekstremistička desničarska jedinica za specijalne operacije Azov, granatirala je stambene blokove i školu u blizini grada Marijupolja, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, koji tvrdi da ima žrtava među civilima.

"U subotu, između 16.00 i 16.20, ukrajinski nacionalisti iz Azova su napali stambene delove sela Sartana u blizini Marijupolja, i gradsku školu. Kao rezultat, nekoliko stambenih zgrada je oštećeno, a neki civili su ubijeni", naveo je Konašenkov, prenosi TAS S.

On je kazao da rusko ministarstvo odbrane upozorava da ukrajinski nacionalisti prete novim takvim napadima.

Snimak napredovanja ruskih specijalaca

Ruska televizija "Zvezda" objavila je snimak napredovanja ruskih jedinica tokom specijalne operacije u Ukrajini.

Zelenski odbio pregovore sa Rusima u Minsku

Varšava, Budimpešta i Istanbul, ali ne i Minsk, mogli da budu platforma za pregovore sa Rusijom, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski komentarišići izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova o dolasku ruske delegacije na pregovore u Gomelj.

Ukrajina osniva "legiju stranaca"

Ukrajina osniva "legiju stranaca" za dobrovoljce iz inostranstva, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- To će biti ključan dokaz vaše podrške našoj zemlji - naveo je Zelenski u saopštenju koje je preneo Rojters.

Počinju pregovori Rusije i Ukrajine?

Delegacija Rusije stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- U skladu sa postignutim dogovorom, ruska delegacija koju čine predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih resora, uključujući predsedničku administraciju, stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima. Bićemo spremni da počnemo ove pregovore u Gomelju - rekao je Peskov novinarima.

DNR: U ukrajinskom granatiranju uništeno je 36 kuća.

Pres-služba Donjecke Narodne Republike saopštila je da je u ukrajinskom napadu uništeno 36 kuća.

Jedna osoba je poginula, a četiri ranjeno, dok je osam civilnih objekata i sedam vozila oštećeno u napadu ukrajinskih snaga u Donjecku.

Obraćanje generala Igora Konašenkova

Trupe LNR i DNR su uz podršku Oružanih snaga Rusije povratile nova naselja od ukrajinskih trupa, saopštio je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

- U protekla 24 časa grupa trupa Luganske Narodne Republike su uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije izvele uspešne ofanzivne operacije i uspostavile kontrolu nad naseljima Novoahtirka, Smoljaninovo i Stanično-Lugansko. Napredovanje duboko u odbranu od početka ofanzivne operacije iznosilo je 52 kilometra - precizirao je Konašenkov.

Konašenkov je naveo da je „grupa trupa Donjecke Narodne Republike nastavila ofanzivu u pravcu Petrovsko, napredujući još 12 kilometara, pod kontrolu su uzeti Pavlopolj i Piščevik“.

Prema njegovim rečima, ruska vojska uništila je 975 objekata vojne infrastrukture Ukrajine.

Putin se zahvalio specijalcima

Putin izrazio posebnu zahvalnost snagama za specijalne operacije Rusije koje herojski obavljaju svoju vojnu dužnost tokom specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Rusi zauzeli aerodrom kod Hersona

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad Geničevskom i aerodromom Černobajevka kod Hersona.

Bela kuća o isključivanju Rusije iz SVIFT-a

Bela kuća je saopštila da će se postarati da sačuva u SVIFT-u ruske banke koje opslužuju isporuke energenata kako bi se sprečio deficit goriva na svetskim tržištima i njegov rast cena

Ukrajinski mediji: Ruske trupe ušle u Harkov

Kako javlja ukrajinski Kijev indipendent linija odbrane je probijena.

Laka oklopna vozila su viđena u centru grada, saopštio je predsednik Harkovske regionalne državne administracije Oleg Sinegubov.

On je pozvao lokalne stanovnike da ostanu u skloništima.

Pasečnik: LNR nastavlja ofanzivu

Snage Narodne milicije Luganske narodne republike oslobađaju gradove i sela, saopštio je lider republike Leonid Pasečnik.

- Posle osam dugih, teških godina, počinjemo da ujedinjujemo naš narod, spasavajući ga od zločinačkog kijevskog režima. Snage Narodne milicije republike oslobađaju gradove i sela bivše Luganske oblasti, podižući nad njima trobojku Luganske narodne republike - navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu čelnika LNR.

Prema njegovim rečima, „naoružane grupe ukrofašista” tokom povlačenja otvaraju vatru na stambene objekte, podrivaju infrastrukturne objekte i postavljaju mine.

- Lideri teritorija treba da utvrde razmere štete koju je nanela ukrajinska hunta. Zajedno ćemo, u vrlo bliskoj budućnosti, obnoviti razaranja i obezbediti normalne uslove za život našim sugrađanima - dodao je Pasečnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024