ZELENSKI ŠOKIRAO EVROPU U Minhenu poručio: Recite da li nas želite u NATO, ako nećete, vraćamo status nuklearne sile

M.Đorđević

19. 02. 2022. u 17:04

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je tokom govora na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti da je Ukrajini godinama servirana ideja da su vrata NATO-a za nju otvorena, ali da je realnost pokazala da je „nezaposlenima ulaz zabranjen“

ЗЕЛЕНСКИ ШОКИРАО ЕВРОПУ У Минхену поручио: Реците да ли нас желите у НАТО, ако нећете, враћамо статус нуклеарне силе

Vladimir Zelenski u rovu u Donbasu / Foto Administracija UKR

- Zar Ukrajina ne zaslužuje iskren odgovor? To se tiče i NATO. Ako postoje zemlje unutar Alijanse koje nas ne žele, ili nas niko ne želi, onda recite iskreno. Lepo je to što su vrata uvek otvorena, ali su nam potrebni iskreni odgovori, rekao je.

Predsednik Ukrajine je dodao da će inicirati samit u narednim nedeljama uz učešće Ukrajine, Nemačke i Turske radi rešavanja bezbednosnih pitanja u Evropi kao i da će pokrenuti pregovore između učesnika Budimpeštanskog memoranduma (Ukrajina, Rusija, SAD i Britanija) o garancijama bezbednosti.

Zelenski je takođe postavio uslov za učesnike Budimpeštanskog memoranduma, navodi RIA Novosti.

- Pokrećem konsultacije u okviru Budimpeštanskog memoranduma. Ministru spoljnih poslova je naloženo da ih sazove. Ako se one ponovo ne održe ili, kao rezultat toga, ne postoje bezbednosne garancije za našu zemlju, Ukrajina će imati svako pravo da veruje da Budimpeštanski memorandum ne funkcioniše i da će sve paketne odluke iz 1994. biti dovedene u pitanje .

Foto: Profimedia

Paket odluka iz 1994. pretpostavlja, između ostalog, nenuklearni status Ukrajine.

Budimpeštanski memorandum odnosi se na tri identična sporazuma potpisana na konferenciji OEBS -a u Budimpešti 5. decembra 1994. godine. Memorandum su prvobitno potpisale tri nuklearne sile: Ruska Federacija , Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države . Kina i Francuska.

Kao rezultat toga, između 1994. i 1996. godine, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina su se odrekle svog nuklearnog oružja. Do tada, Ukrajina je imala treću po veličini zalihu nuklearnog oružja na svetu, nad kojim je  imala fizičku, ali ne i operativnu kontrolu. Rusija je sama kontrolisala šifre potrebne za funkcionisanje nuklearnog oružja preko elektronskih veza za dozvoljenu akciju pod ruskom kontrolom i ruskog sistema komande i kontrole. 

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije