PUTIN SE OBRATIO NACIJI: Putin priznao suverenitet LNR i DNR (VIDEO)

Novosti onlajn

21. 02. 2022. u 20:03 >> 20:39

POČELO obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina po pitanju Ukrajine. Kako je rekao, situacija u Donbasu je postala kritična.

ПУТИН СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Путин признао суверенитет ЛНР и ДНР (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub

Putin je pomenuo nuklearno oružje

Govoreći o planovima po pitanju nuklearnog oružja u Ukrajini, Putin je rekao da bi to kardinalno promenilo situaciju u svetu, samim tim Rusija bi bila prinuđena da odreaguje.

- Komandovanje ukrajinskom vojskom moguće je sprovoditi direktno iz štabova NATO - naglasio je. 

Takođe je rekao i da bi Kijev mogao daleko lakše da napravi nuklearno oružje nego neke druge zemlje, a posebno zbog tehnološke podrške iz inostranstva.

Pristupanje Ukrajini NATO-u je direktna pretnja Rusiji

Pristupanje Ukrajine NATO-u je direktna pretnja bezbednosti Rusije, rekao je Putin.

On je dodao da ulazak Ukrajine u NATO ne odmah, već nešto kasnije, ne menja ništa za Rusiju.

- Znamo stav Sjedinjenih Američkih Država – da borbe na istoku Ukrajine ne isključuju ulazak u NATO. Iznova pokušavaju da nas ubede da je NATO čisto odbrambeni savez.

Ponovo nam predlažu da im verujemo na reč, ali mi dobro znamo kolika je prava cena takvih reči - rekao je Putin.

Kontrolni sistemi ukrajinskih Oružanih snaga već su direktno integrisani u NATO, Alijansa je počela da osvaja teritoriju Ukrajine, dodao je Putin.

- To znači da se komandovanje ukrajinskim Oružanim snagama, čak i pojedinačnim odredima i jedinicama, može direktno vršiti iz sedišta NATO-a. SAD i NATO počeli su besramno da razvijaju teritoriju Ukrajine kao potencijalno ratište - istakao je on.

- Situacija u Donbasu je ponovo postala kritična i obraćam vam se direktno, ne samo kako bih ocenio situaciju, već kako bih informisao javnost o odlukama koje smo doneli i o mogućim daljim koracima - istakao je.

Putin je svoj govor počeo od istorijskih činjenica rekavši da je savremena Ukrajina u potpunosti stvorena od strane Rusije i to na račun otcepljenja dela ruskih istorijskih teritorija bez pitanja ruskih građana.

Takođe je rekao i da je Ukrajina za Rusiju ne samo „susedna zemlja“, već deo njene istorije u kojoj žive njeni prijatelji i bliski ljudi.

- Ukrajinu i dalje možemo da zovemo Ukrajinom Vladimira Iljiča Lenjina. Rusija je spremna da pokaže Ukrajini šta znači prava dekomunizacija - naveo je ruski predsednik.

Predsednik Putin je naveo da je Ukrajina boljševička tvorevina.

- Moramo razumeti šta se danas dešava i objasniti ciljeve koji su pred nama, tako da je važno objasniti pozadinu. Ukrajina je od početka ruska tvorevina. Nažalost, komunistička Rusija, Lenjin i njegovi drugovi su prilično brutalno otcepili od Rusije neke istorijski ruske delove, a da Ruse niko o tome nije ni pitao. U zoru Drugog svetskog rata, Staljin je anektirao neke delove i dao Ukrajini istorijski nemačku teritoriju kao kompenzaciju. Krim je iz nekog razloga dat Ukrajini i tako je nastao - podsetio je Putin.

Potom je Vladimir Putin rekao da Ukrajina nikada nije imala svoju istinitu državnost.

- Ukrajinske vlasti, hoću ovo da naglasim, od prvih koraka krenule su sa negiranjem svega, što je postalo osnov njene državnosti. Negiranjem svega što nas je spajalo. Pokušavali su da menjaju svest građana, istorijsko sećanje miliona ljudi, celih generacija koje žive u Ukrajini. Ukrajina nikada nije imala svoju istinitu državnost, ona je samo kopirala model - kazao je.

Korupcija u Ukrajini je uništila ukrajinsku državnost, što su i iskoristili nacionalisti 2014. godine uz pomocć podrške Zapada, rekao je Putin u svom gotovo pa maratonskom obraćanju naciji.

Govoreći o dugu koji je imao Sovjetski Savez, Putin je rekao da je Rusija ceo dug samostalno otplatila, uključujući i ukrajinski, iako je bilo dogovoreno da sve republike doprinesu otplati duga proporcionalno njihovim ekonomskim potencijalom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

SAZNAJEMO! Vest koju je Vučić zaboravio da saopšti: 100.000 ljudi koji su dobili vaučere od 5.000, dobiće još 10.000 dinara