RUSIJA ĆE REAGOVATI I VOJNIM MERAMA: Ambasadoru SAD u Moskvi DŽonu Salivenu, Kremlj uručio odgovor na bezbednosne garancije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

17. 02. 2022. u 22:19

MOSKVA će morati da reaguje, uključujući i vojnotehničkim merama, zbog nespremnosti Vašingtona da pregovara o garancijama o bezbednosti, navodi se u pisanoj reakciji na odgovor SAD o bezbednosnim garancijama, koju je u četvrtak objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

РУСИЈА ЋЕ РЕАГОВАТИ И ВОЈНИМ МЕРАМА: Амбасадору САД у Москви Џону Саливену, Кремљ уручио одговор на безбедносне гаранције

Foto AP

Rusija insistira i na povlačenju svih američkih snaga iz centralne i istočne Evrope, navodi se u odgovoru Moskve na bezbednosne predloge Vašingtona.

Rusija je poručila SAD da preduslovi za deeskalaciju ukrajinske krize uključuju zaustavljanje isporuke oružja Ukrajini, uklanjanje oružja koje je već isporučeno i poštovanje mirovnog procesa iz Minska od strane Ukrajine.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje nakon što je predalo odgovor Moskve na bezbednosne predloge Vašingtona. Odgovor je uručen američkom ambasadoru u Moskvi Džonu Salivenu.

U međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken promenio je prethodne planove putovanja i obaveza u poslednjem trenutku kako bi prisustvovao sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji se održava povodom situacije u Ukrajini.

- Dokazi na terenu su da se Rusija kreće ka neposrednoj invaziji. Ovo je ključni trenutak - rekla je novinarima ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild.

Istovremeno dok rusko ministarstvo odbrane saopštava da se tenkovska armija Zapadnog vojnog okruga vraća sa manevara u Belorusiji, iz Vašingtova poručuju da ne veruju u informcije o vraćanju ruske vojske u kasarne. Uz to, ističe se da su Rusi dovezli na granicu sa Ukrajinom još sedam hiljada vojnika.

I šef britanske vojne obaveštajne službe general Džim Hokenhald tvrdi da Rusi nisu povukli deo svojih snaga sa granice sa Ukrajinom kako su to govorili u Moskvi. Zatim je i odlazeći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao da ne vidi povlačenje ruskih vojnika.

Njima očigledno nisu dokaz ni satelitski snimci na kojima se vide kolone oklopnih vozila koje se na žalezničkim vagonima vraćaju sa Krima.

- Na liniji razgraničenja u Donbasu skoncentrisan je udarni potencijal ukrajinske armije i postoji rizik da sukob u svakom trenutku bukne - izjavio je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika.

Ukrajinske snage i proruski pobunjenici razmenili su u četvrtak optužbe za međusobnu pucnjavu duž linije prekida vatre u istočnoj Ukrajini. Proruske snage su optužile ukrajinske vladine snage da su četiri puta u protekla 24 časa otvorile vatru na njihovu teritoriju, dok je Ukrajina optužila pobunjenike da su ispalili granate, od kojih su neke navodno pogodile zgradu obdaništa u selu Stanica Lugansk.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je rekao da se na granici sa Ukrajinom nalazi oko 140.000 ruskih vojnika, od toga 120.000 na kopnu, a ostalo su morske i vazdušne snage. On dodaje da je jedan manji broj ruskih vojnika povučen.

PREBRZO

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je prvi put da većina članica NATO smatra da je bilo pogrešno rešenje ukrajinskog rukovodstva da se u ustav stavi da zemlja teži ulasku u NATO, već je pre toga trebalo organizovati referendum na tu temu.

INFORMACIONI TERORIZAM

TEŠKO je proceniti da li je sramota one koji šire klevete i dezinformacije, ali saopštenja zapadnih sredstava informacija o mogućem napadu Rusije na Ukrajinu u konkretne dane je informativni terorizam - kazao je ruski feš diplomatije Sergej Lavrov. - Eskalacija situacije oko Ukrajine stvara se u glavama zapadnih političara i medija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri