SZO UPOZORAVA: Manje slučajeva uz manje testiranja, raste broj umrlih od korone

Tanjug

16. 02. 2022. u 19:35

PAD u stopi testiranja na kovid-19 verovatno će doprineti padu prijavljenih slučajeva, čak i ako broj smrtnih slučajeva nastavi da raste, saopštila je danas direktorka tehničkog odseka za kovid-19 pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Marija Van Kerkhove.

СЗО УПОЗОРАВА: Мање случајева уз мање тестирања, расте број умрлих од короне

Foto: Arhiva

-Trenutno je najveća zabrinutost , po mom mišljenju, sve veći broj smrtnih slučajeva, izjavila je Van Kerkhove tokom internet diskusije uživo na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu, prenosi Rojters.

Ona je navela da je samo u poslednjoj nedelji, SZO prijavljeno skoro 75.000 umrlih od posledica kovid-19, a kako je objasnila, poznato je da su ti brojevi i relano veći od onih koji se prijavljuju.

-Zemlje koje tvrde da je kod njih prenos infekcija opao, verovatno su zabeležile pad u broju testiranja, saopštio je direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan.

SZO je ranije ove nedelje pozvala vlade da poboljšaju stopu vakcinacije i brzog testiranja, jer su infekcije omikron varijante korona virusa u porastu, posebno u istočnoj Evropi.

Nekoliko zemalja najavilo je i planove za ublažavanje ograničenja kovid-19 u narednim nedeljama, ako dnevni brojevi zaraženih nastave da padaju.

-Sada nije trenutak da države menjaju uslove za izolaciju osoba koje su pozitivne na brzim antigen ili PCR testovima, dodao je Rajan.

U redovnom nedeljnom izveštaju o pandemiji SZO objavljenom kasno sinoć navodi se da je prošle nedelje širom sveta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija korona virusom i oko 75.000 smrtnih slučajeva, preneo je AP.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI: Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024