LAVROV UPOREDIO DONBAS SA KOSOVOM: "Nadamo se da OEBS neće ponoviti sudbinu misije u južnoj srpskoj pokrajini"

Novosti onlajn

15. 02. 2022. u 12:42

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je nadu da je opoziv predstavnika nekih zemalja iz sastava Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Donbasu zaista povezan sa formalnim razlozima i da misija neće ponoviti iskustvo slične strukture koja je delovala na Kosovu 1999. godine.

ЛАВРОВ УПОРЕДИО ДОНБАС СА КОСОВОМ: Надамо се да ОЕБС неће поновити судбину мисије у јужној српској покрајини

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Danas smo zaista razgovarali o tome (opozivu) i nadam se da su svi razlozi koji su podstakli pojedine učesnike OEBS-a da povuku svoje posmatrače iz ove misije zaista povezani sa faktorima kao što je infekcija virusom korona i odmori. Jer, znajući da su zemlje o kojima se radi zapravo na čelu ovih informacionih terorističkih informacija, nehotice mi pada na pamet da možda imaju neke skrivene misli - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa poljskim kolegom Zbignjevom Rauom.

- Zaista ne bih voleo da se ponovi tužno iskustvo OEBS-a iz 1999. godine kada je šef misije OEBS-a u srpskoj pokrajini Kosovo gospodin Kurt Volker, državljanin SAD, naduvao apsolutno lažnu temu navodnog ubistva civila u selu Račak. Kasnije je dokazano da su ti civili bili naoružani borci i da su poginuli u borbi, što je Evropska unija naknadno jasno utvrdila - zaključio je ministar.

Ranije je televizija „Si-En-En“, pozivajući se na informisane izvore, javila da američka administracija u svetlu krize oko Ukrajine namerava da povuče svoje posmatrače iz misije OEBS-a. U nedelju su neki mediji javljali da je moguće da deo osoblja posmatračke misije OEBS-a možda napušta samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku.

 

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna