RUSKE DIPLOMATE NAPUŠTAJU KIJEV? Lavrov najavljivao evakuaciju, odgovor Moskve na poteze zapadnih država

Tanjug

12. 02. 2022. u 08:34

ZAPOSLENI u ruskoj diplomatskoj misiji počeli su da napuštaju Ukrajinu, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na neimenovani obavešteni izvor.

РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ НАПУШТАЈУ КИЈЕВ? Лавров најављивао евакуацију, одговор Москве на потезе западних држава

Foto: Profimedia

Taj izvor je rekao da su, prema izjavama ukrajinskih državljana, ruske diplomate i konzularni službenici u Ukrajini počeli da odlaze u Rusiju.

Naveo je da o tome posebno svedoče teškoće nastale prilikom zakazivanja termina u konzulatima i ambasadi.

Prema rečima sagovornika agencije, to, u svetlu evakuacije koju su zvanično najavile pojedine zapadne zemlje, sugeriše da je Moskva odlučila da krene istim putem kao i zapadne zemlje koje su to uradile prethodnih dana.

- Sergej Lavrov je nagovestio mogućnost takvog scenarija na konferenciji za novinare posle pregovora sa britanskom ministarkom spoljnih poslova Elizabet Tras - rekao je izvor ruske agencije.

Sastanak Lavrova i Tras održan je 10. februara. Tada je šef ruskog ministarstva spoljnih poslova primetio da je Moskva posmatrala akcije zapadnih zemalja i da može povući osoblje koje nije neophodno iz ruskih diplomatskih institucija.

Ambasada u Kijevu je saopštila da rade kao i obično i da nema odluke o delimičnoj evakuaciji, iako Ministarstvo spoljnih poslova radi na tome.

Planove za evakuaciju osoblja ambasade već su najavile SAD, Velika Britanija, Nemačka i Australija. Mnoge zapadne zemlje – Kanada, Finska, Letonija, Holandija, Estonija, Japan, Novi Zeland i druge – pozvale su svoje građane da odmah napuste Ukrajinu.

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET - Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)