"NE TREBA DA SLEDIMO STAV SAD O SEVERNOM TOKU 2": Francuski ministar - "Evropljani bi trpeli posledice potencijalnog sukoba"

Tanjug

08. 02. 2022. u 16:04

FRANCUSKI ministar ekonomije Bruno Le Mer izjavio je danas da Evropa ne treba da bude „povučena“ i da sledi stav SAD-a o gasovodu Severni tok 2, a povodom poruke američkog predsednika Džoa Bajdena da neće biti tog gasovoda ako Rusija napadne Ukrajinu.

НЕ ТРЕБА ДА СЛЕДИМО СТАВ САД О СЕВЕРНОМ ТОКУ 2: Француски министар - Европљани би трпели последице потенцијалног сукоба

Foto: Printskrin Youtube/ CNBC International TV

- Amerikanci neće morati da snose iste posledice sukoba u Ukrajini kao Evropljani, posebno u pogledu cena energenata. Neka nas Amerikanci ne vuku na poziciju koja nije stav Evropljana - rekao je Le Mer za radio Frans Inter, prenosi Politiko.

Bajden je u ponedeljak, tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Vašingtonu, uputio jasno upozorenje da gasovoda Severni tok 2, koji ide od Rusije do Nemačke, neće biti u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

- Mi ćemo ga okončati. Obećavam. Bićemo u stanju da to učinimo - rekao je Bajden.

Šolc je istakao jedinstvo sa SAD-om, ali nije direktno pominjao gasovod, dok je Le Mer danas apostrofirao potrebu za nezavisnim stavom Evrope o Severnom toku 2, za koji je rekao da je „jedan od ključnih elemenata za rešenja (ukrajinskog) sukoba“.

Makron nije uspeo da parira Putinu

Francuski predsednik Emanuel Makron sastao se juče u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pri čemu francuski lider, kako navodi Politiko, nije uspeo da parira "Putinovim provokativnim izjavama o NATO-u".

- Zahvaljujući Makronu, Evropljani imaju nezavisnu poziciju u ukrajinskoj krizi, s interesima koji su drugačiji od onih koje imaju Amerikanci, i treba da budemo u stanju da kažemo našim američkim saveznicima na najjasniji mogući način - mi imamo drugačije interese od SAD-a u ovoj krizi. Put koji mi preferiramo nisu konfrontacije, ne pretnje, već dijalog i deeskalacija - zaključio je Le Mer.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!