OD "ZLE MAĆEHE" DO BRITANSKE KRALJICE: Elizabeta Druga na svoj jubilej dala blagoslov supruzi sina Čarlsa

D. SAVIĆ

07. 02. 2022. u 09:20

NI bujanje virusa korona, ni ozbiljno uzdrmana premijerska fotelja Borisa Džonsona, čak ni platinasti jubilej, 70. godišnjica Elizabete Druge na britanskom tronu, nisu toliko odjeknuli koliko to što je Kamila, vojvotkinja od Kornvola, dobila blagoslov svekrve da bude kraljica supruga kada princ Čarls postane kralj.

ОД ЗЛЕ МАЋЕХЕ ДО БРИТАНСКЕ КРАЉИЦЕ: Елизабета Друга на свој јубилеј дала благослов супрузи сина Чарлса

Kraljica Elizabeta sa sinom Čarlsom i Dajanom, Foto AP

Dugo na udaru kritika zbog svoje uloge u raspadu braka princa Čarlsa i pokojne princeze Dajane, Kamilu je, u poruci naciji, kraljica Elizabeta pohvalila za "lojalnu službu".

Čarls se oduvek zdušno borio da njegova "draga žena" dobije tu titulu, ali je bio prilično usamljen u tome, jer je Kamila za većinu Britanaca bila brakolomka bajkovite kraljevske ljubavne priče, posebno otkako se Dajana požalila 1995. godine da ih je "bilo troje u ovom braku", ona, Čarls i njegova ljubavnica - Kamila.

To uverenje se dodatno utvrdilo kada je Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine. No, Čarls i Kamila od tada su oživeli romansu, koju su krunisali brakom 2005. godine. Venčanjem je Kamila dobila titulu princeze supruge, jer smrću Dajane nije nestala i njena ogromna popularnost. Ali, Kamila je korak po korak gradila imidž odane supruge budućeg kralja.

Čarls i Kamila, Foto AP

Kamila Rozmari Šend, rođena u Londonu 17. jula 1947. godine kao unuka trećeg barona Aškomba, školovala se u Londonu, Švajcarskoj i Francuskoj. Princa Čarlsa upoznala je na polo utakmici početkom sedamdesetih godina prošlog veka, ali verujući da je nikada neće zaprositi, udala se za oficira britanske vojske Endrua Parkera Boulsa 1973. godine, sa kim je dobila sina Toma Boulsa, čiji je kum Čarls, i kćerku Loru Lopes.

Čarls je, međutim, nastavio da se viđa sa Kamilom i posle glamuroznog venčanja sa Dajanom u londonskoj katedrali Svetog Pavla 1981. godine, što je zabeleženo u snimljenim telefonskim razgovorima koji su procurili u tabloide. Kamila se razvela 1995. godine, godinu dana pre Čarlsa i Dajane. Posle Dajanine smrti, Čarls i Parker Bouls su živeli diskretno, da bi se prvi put zajedno pojavili javno 1999. godine.

Venčali su se u Vindzoru 9. aprila 2005. godine na građanskoj ceremoniji posle koje je usledio verski blagoslov u kapeli Svetog Đorđa, uz prisustvo kraljice Elizabete. Venčanje su pratile kontroverze da li bi mogli da imaju crkveno venčanje, posebno imajući u vidu Čarlsovu buduću ulogu vrhovnog guvernera Engleske crkve.

BRAĆA Vilijam i Hari, Foto AP

Usledile su redovne kraljevske dužnosti, dok Kamila ostaje arhetip britanske seoske aristokrate koja nosi tvid i voli konje. S vremenom, Kamilu je prihvatila kraljevska porodica, uključujući i Čarlsove i Dajanine sinove, prinčeve Vilijama i Harija koji je 2005. godine odbacio njenu sliku "zle maćehe", opisujući je kao "divnu ženu koja je učinila našeg oca veoma, veoma srećnim". U decembru prošle godine kraljica je podarila Kamili članstvo u drevnom Redu podvezica, što je čast koju niko od supružnika njene druge dece nije dobio.

BRITANCIMA NIJE OMILjENA

DUGO su trajale kontroverze oko toga da li bi Kamili trebalo dati titulu kraljice kada Čarls postane kralj. Anketa sprovedena pre samo nekoliko meseci, u novembru 2021. godini pokazala je da bi samo 14 odsto Britanaca želelo da ona postane "kraljica", dok je 42 odsto bilo za titulu "supruga princeze". Ona je 11. najpopularnija pripadnica kraljevske porodice, pošto je 34 odsto Britanaca reklo da im se sviđa, a 28 odsto da im se ne dopada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)