SPASAVANJE RAJANA SA DNA BUNARA: Oči sveta uprte u selo na severu Maroka gde se odvija prava životna drama

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

04. 02. 2022. u 22:38

SPASILAČKE ekipe vode danonoćnu bitku s vremenom, da bi spasle malog Rajana koji je u Maroku upao u bunar dubok 32 metra.

СПАСАВАЊЕ РАЈАНА СА ДНА БУНАРА: Очи света упрте у село на северу Марока где се одвија права животна драма

Foto Tviter

Francuski mediji, koji s pažnjom prate šta se dešava na njima bliskom severu Afrike, prenose iz sata u sat vesti oko izbavljenja dečaka.

Petogodišnji Rajan je nesrećnim slučajem u utorak po podne upao u nezaštićeni presušeni bunar u jednom selu na severu Maroka, u lokalitetu Bab Bered, u provinciji Šefšauen. Od tada, cela zemlja, ali i okolni svet, s velikom pažnjom prate kako teče akcija spasavanja.

Dečak je upao u trenutku nepažnje, dok je njegov otac popravljao bunar. Nesrećni otac kaže da od tada oka nije sklopio. Ističe i da dečaka svi u selu mnogo vole.

Kada su došli na mesto nesreće, spasioci su dečaku preko fleksibilnih cevi počeli da dostavljaju vodu i kiseonik. Na mestu događaja prisutne su desetine spasilaca, a jedan od njih je preneo da je uspeo da uspostavi kontakt s dečakom. Pitao ga je da li ga čuje, i kaže da je dobio odgovor. Primetio je i da je dečak počeo da koristi kiseonik minut pošto mu je spuštena cev. Trenutno se ne zna u kakvom je stanju.

Rajan čeka spasioce, Foto printskrin

Spasilačke ekipe su uspele da u noći između četvrtka i petka izbuše novu rupu do 27 metara dubine. Bilo im je ostalo još pet sudbonosnih metara da stignu do nivoa na kom je mališan blokiran na dnu bunara. Sledi, zatim, iskopavanje vodoravnog tunela dugog tri metra, da bi dečak, konačno, bio izbavljen.

Speleolozi nisu mogli da se direktno spuste, jer je prečnik rupe svega 45 centimetara.

Nisu mogli ni da prošire otvor, da se zemlja ne bi urušila na dete. Zato im je preostalo alternativno rešenje, da izbuše novi otvor. Precizni proračun napravili su topografi.

Stotine hiljada ljudi iz Maroka, ali i Alžira, Tunisa, Francuske i širom sveta pomno prate šta se dešava s dečakom. Podršku mu je preko "Instagrama" uputio i marokanski fudbaler u Pari Sen Žermenu Ašraf Hakimi. Javljaju se na ovaj način i sportisti i javne ličnosti i iz drugih zemalja.

Medicinske ekipe su juče već čekale na licu mesta, da mališanu odmah priteknu u pomoć čim bude izvučen sa dna. Tu je i žandarmerijski helikopter da ga hitno prebaci u najbližu bolnicu.

Selo strepi

Celo selo okupljeno je oko bunara, nadajući se dobrim vestima, a napredak spasavanja se direktno prati na marokanskoj televiziji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)