AMERIČKA GASNA POMOĆ EU - KAP U MORU: Dok „Gasprom“ isporučuje rekordne količine gasa Turskoj, SAD šalje 20 tankera u Evropu

Novosti online

28. 01. 2022. u 20:28

SJEDINJENE Američke Države poslale su u Evropu više od 20 tankera sa gasom kao alternativu ruskom „plavom gorivu“, piše list „Vol strit džurnal“.

АМЕРИЧКА ГАСНА ПОМОЋ ЕУ - КАП У МОРУ: Док „Гаспром“ испоручује рекордне количине гаса Турској, САД шаље 20 танкера у Европу

Foto: Depositphotos

Istovremeno, „Gasprom“ saopštava da su prošle godine isporučene rekordne količine gasa preko „Plavog toka“ u Tursku.

Kako navodi kompanija „Gasprom eskport“, prema rezultatima ostvarenim u 2021. godini, postavljen je istorijski rekord u isporukama gasa iz Rusije u Tursku gasovodom „Plavi tok“.

-Prošle godine gasovodom 'Plavi tok' isporučeno je 15,98 milijardi kubnih metara gasa. To je maksimalni godišnji pokazatelj od momenta puštanja gasovoda u rad 2003. godine, precizirano je u saopštenju kompanije.

Sa druge strane, američki list „Vol strit džurnal“ navodi da zvaničnici u Vašintonu i Briselu traže kratkoročnu zamenu ruskom gasu.

-Više od 20 tankera kreće iz SAD u Evropu, piše list.

U članku se navodi da bi, prema podacima analitičke kompanije „Vorteks“, za Evropu mogla da krenu još 33 broda. Kako je rekao šef kompanije Klej Sigal, američke isporuke će „pokriti samo deo“ gasa koji isporučuje Rusija.

List piše da su predstavnici administracije predsednika SAD DŽoa Bajdena u poslednjih nekoliko dana obavili video-pozive sa zvaničnicima širom sveta, pokušavajući da ubede kupce u Južnoj Koreji, Japanu i drugim zemljama koji su već platili svoje isporuke da dozvole SAD da ih preusmere u Evropu.

Ranije je „Fajnenšel tajms“ saopštio da SAD pregovaraju sa Katarom i drugim velikim izvoznicima tečnog prirodnog gasa o vanrednim merama za slučaj da dođe do problema u isporukama gasa iz Rusije u Evropu. Međutim, izvori lista su upozorili da ne postoji „čarobni štapić“ za rešavanje potencijalnog deficita, pošto se Evropa nalazi pod pritiskom energetske krize.

Tokom dana objavljeno je i zajedničko saopštenje američkog predsednika DŽozefa Bajdena i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u kojem se navodi da Amerika i EU rade na tome da se obezbede regularne isporuke prirodnog gasa u Evropu iz različitih izvora u svetu kako bi se izbegli mogući prekidi zbog krize oko Ukrajine.

U saopštenju koje je objavila Bela kuća ističe se da je Amerika danas najveći isporučilac prirodnog tečnog gasa u zemlje EU.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILJ - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ZEMLJOTRES NA FILIPINIMA: Tlo se zatreslo jačinom od 6,1 stepen Rihterove skale