TROPSKA OLUJA ODNELA 77 ŽIVOTA: Crni bilans žrtava na jugu Afrike

Tanjug

28. 01. 2022. u 08:30

BROJ stradalih u tropskoj oluji “Ana” koja je pogodila tri južne afričke zemlje - Madagaskar, Mozambik i Malavi - porastao je na 77, dok se spasilački timovi i dalje bore da poprave oštećenu infrastrukturu i pomognu desetinama hiljada ugroženih.

ТРОПСКА ОЛУЈА ОДНЕЛА 77 ЖИВОТА: Црни биланс жртава на југу Африке

Foto: Printskrin/Jutjub

Tropska oluja “Ana” je najpre u ponedeljak zahvatila Madagaskar, da bi se tokom nedelje preselila do Mozambika i Malavija, donoseći obilne padavine, prenosi britanski list "Gardijan".

Spasilački timovi i vlasti te tri zemlje danas procenjuju celokupan obim štete, dok je u toku formiranje nove oluje u Indijskom okeanu.

Madagaskar je sinoć proglasio stanje nacionalne katastrofe pošto je broj poginulih porastao na 48.

Mozambik je prijavio 18 mrtvih, dok je 11 osoba poginulo u Malaviju.

Oluja je protutnjala i preko Zimbabvea, ali nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

U tri najteže pogođene zemlje oštećene su desetine hiljada kuća, a neke su se srušile pod jakim padavinama, zarobivši žrtve u ruševinama.

Nabujale reke odnele su mostove, a polja su potopljena, stoka je podavljena i uništena je egzistencija seoskih porodica.

Na Madagaskaru je 130.000 ljudi napustilo svoje domove, a u glavnom gradu Antananarivu škole su pretvorene u skloništa za hitne slučajeve.

U severnom i centralnom Mozambiku oluja “Ana” je uništila 10.000 domova i desetine škola i bolnica, dok je sa sobom nosila dalekovode.

Mozambik i međunarodne meteorološke službe su, međutim, upozorili da se još jedna oluja, po imenu “Batsirai”, formirala iznad Indijskog okeana i da se očekuje da će stići do kopna tokom vikenda.

U narednih nekoliko dana bi ova oluja mogla da preraste u jaku tropsku oluju, navodi se u saopštenju Ujedinjenih nacija.

I u susednom Malaviju vlada je proglasila stanje prirodne katastrofe, navodi "Gardijan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PUTIN JE KORAK BLIŽI SVOM CILJU: Ukrajinski zvaničnici priznaju - trupe se povlače da ih ne bi zarobili Rusi