PLAŠI IH ĆUTANJE PUTINA: Zapadu nije po volji što predsednik Rusije i dalje ne odgovara na njihove optužbe

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

27. 01. 2022. u 11:45

U SADAŠNjOJ napetoj situaciji između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, dok pljušte pretnje iz Vašingtona, zapadne političare najviše nervira ćutanje Vladimira Putina i to što ne mogu da predvide njegovu reakciju.

ПЛАШИ ИХ ЋУТАЊЕ ПУТИНА: Западу није по вољи што председник Русије и даље не одговара на њихове оптужбе

Lugansk, Foto AP

Bajden je potvrdio da u slučaju napada Rusije na Ukrajinu nameravaju da uvedu sankcije i Putinu. Doduše, rekao je i to da razgovori o ruskoj eskalaciji "izgledaju kao gatanje na listovima čaja", jer niko ne zna kakav će potez da povuče Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je još jednom ponovio da Rusija ne namerava da napada druge države, a što se tiče manevara, njena vojska ima pravo da se kreće kako hoće po svojoj teritoriji.

I zamenik ministra spoljnih poslova rusije Sergej Rjabkov je izjavio da Rusija ne planira da napadne Ukrajinu bez obzira na to što o tome stalno pišu i govore zapadni i ukrajinski mediji.

Municija i oružje sa Zapada spremni za Ukrajinu, Foto AP

U Vašingtonu prete da će obelodaniti kakvu Putin ima imovinu u kompanijama njemu bliskih ljudi. U američkom Kongresu se već raspravljalo o tome treba li objaviti saznanja o Putinovoj imovini kao i bogatstvu rodbine i bliskih prijatelja.

Ruski predsednik je i pre ovoga vrlo retko odgovarao na ovakve napade. Sada na optužbe iz Vašingtona i sa Zapada reaguju njegovi bliski saradnici.

- Amerikanci bi želeli da predsednik Rusije bude čovek kojim bi oni mogli da upravljaju - rekao je predsednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin.

- Njima ne odgovara što je za vreme vladavine Putina Rusija postala jaka i samostalna i dodao da sankcije kojima Bajden preti nisu uperene protiv Putina nego protiv ruskog naroda.

U Moskvi stalno ponavljaju da Rusija ne namerava nikoga da napadne. Interesantno je da niko na Zapadu ne govori o situaciji u kojoj bi ukrajinska vojska krenula da blickrigom osvoji Donbas. Putinov stav o tome je poznat: Moskva neće dozvoliti da se u Donbasu ponovi Tuđmanov scenario kada je iz Srpske Krajine moralo da beži 200.000 Srba.

Na Zapadu niko ne govori i o tome jesu li usijane glave u Kijevu upozorene da ne kreću u rat jer to može biti pogubno za njih i tada zaista Ukrajina može da izgubi veći deo teritorije.

U Donjeckoj Narodnoj Republici tvrde da su oni spremni da se odupru agresiji iz Ukrajine. Predsednik te samoproglašene republike Denis Pušilin kaže da je njihova narodna milicija sada mnogo bolje obučena i opremljena nego ranije.

Vladimir Putin, Foto AP

IGRE OKO GASA

U VREME dok prete Rusiji i Putinu, Amerikanci pokušavaju da se dogovore sa zemljama Bliskog istoka i severne Afrike i Azije da one povećaju prodaju gasa Evropi ako ruski gas "presuši" i prestane da stiže u Zapadnu Evropu.

KIJEV VEĆ ZNA ODGOVOR

POTPUNO je nejasno zašto Vašington insistira da njihov pismeni odgovor Rusima oko garancija bezbednosti ne objavljuju u medijima kad su oni o svemu obavestili rukovodstvo u Kijevu. Osim toga, u Vašingtonu tvrde da u američkom odgovoru neće biti iznenađenja za Ruse. Zato je gotovo izvesno da su SAD odbile rusko traženje da se NATO ne širi na istok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!