POLITIČKA KRIZA U ITALIJI: Predsednik ni treći dan nije izabran, najviše glasova Matareli koji neće još jedan mandat

M. Ostojić - Stalni dopinik iz Rima

26. 01. 2022. u 19:33

NEMA ni danas imena budućeg predsednika Republike Italije koji treba da zameni odlazećeg Serđa Matarelu kojem ističe mandat 3 februra, dominirali su beli listići uprkos opomenama iz različitih političkih polova da je dosta sa taktiziranjem.

ПОЛИТИЧКА КРИЗА У ИТАЛИЈИ: Председник ни трећи дан није изабран, највише гласова Матарели који неће још један мандат

Serđo Matarela, Foto AP

Ovakav ishod trećeg dana glasanja najavilo je više partija, uprkos frenetičnosti u susretu lidera, posebno u prva dva dana. Juče je takođe usledilo objavljivanje imena tri kandidata desnog centra, a koje je praktično odbacio levi centar na čelu sa predsednikom Demokratske partije (PD) Enrikom Leta izjavivši da će bez predrasuda razgovarati sa desnim centrom kako bi se našlo rešenje jer je „u interesu svih da se glasanje završi do kraja sedmice“.

Treći dan glasanja ipak je obeležio jedan istinski kuriozitet, najviše glasova od svih imena za koja su se po slobodnom izboru opredelili parlamentarni glasači, a bez bilo čijeg zvaničnog predloga, dobio je odlazeći predsednik Republike Matarela koji je odavno najavio da ne prihvata ponovni mandat posle sedam godina.

Italija nema vremena za gubljenje stigao je i apel iz redova EU jer utakmica koja se igra oko izbora za predsednika Republike veoma je komplikovana za budućnost zemlje „Evropa traži stabilan sistem u Italiji radi jasnoće kako će biti potrošen novac koji je dobila za ekonomsko oživljavanje, podrazumevajući realnost da predsednik Republike ima arbitražnu ulogu ali premijer je stožer upravljanja“.

Kako će danas posle trećeg neuspešnog dana uslediti dijalog između strana koje donedavno nisu komunicirale ostaje da se vidi na sutrašnjem glasanju kada se sa dvotrećinske većine prelazi na 50 posto plus jedan glas. Na sceni su osim tri imena desnog centra još dva, sadašnji predsednik Senata Elizabeta Kazelati i Pjerferdinando Kazini bivši predsednik Poslaničke skupštine. Pokret 5 zvezdica nema ime svog kandidata ali insistira da Mario Dragi ostane na mestu predsednika Vlade jer bi bio veliki rizik da ode sa kormila u ovom trerutku.

Ima i upozorenja iz izvesnih političkih polova o riziku da ako se u odlučujućem krugu glasanja uvede ime Mario Dragija i još jednog kandidata po dogovoru (ako se postigne) i Dragi izgubi da će podneti ostavku i na mesto premijera. Prevedeno na jezik realnosti postojala bi realna opasnost da se potom neće uspeti formirati Vlada sa predznakom nacionalnog jedinstva. Rečju, situacija posle trećeg dana neuspešnog glasanja počinje da biva eksplozivna.

BONUS VIDEO - DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj: Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PODRŽAVAO REVOLUCIJU, SVETIO BRATA: Evo ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu