SERGEJ LAVROV: Rusija i Kina primer dobrih odnosa

Novosti onlajn

26. 01. 2022. u 14:19

RUSIJA neće dozvoliti da se diskusija o bezbednosnim garancijama razvodni i, ako ne bude reakcije, preduzeće konkretne korake, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u Državnoj dumi.

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: Русија и Кина пример добрих односа

Foto AP

Duboke promene se dešavaju na međunarodnoj areni, saopštio je Lavrov na početku obraćanja Dumi.

- Ceo sistem trese groznica - rekao je ministar.

Po njegovim rečima, SAD pokušavaju da kazne Rusiju i Kinu uz pomoć sankcija i provokacija specijalnih službi. Kijev se podstiče na provokacije protiv Rusije.

- SAD i njihovi saveznici u Evropi udvostručili su napore na obuzdavanju Rusije - istakao je ruski ministar.

On je obavestio poslanike da se nada da će tokom ove nedelje dobiti pisani odgovor SAD na predloge Moskve o bezbednosnim garancijama. Nakon toga, zajedno sa drugim resorima, pripremiće predloge predsedniku Vladimiru Putinu o daljim koracima po ovom pitanju.

- Nećemo dozvoliti da se naši projekti pretoče u beskrajne rasprave, a takva namera je jasno vidljiva - rekao je Lavrov i naglasio da će Moskva odgovoriti, ako Zapad bude ignorisao ruske zahteve. Kako je objasnio, bezbednost Rusije će biti zaštićena.

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, ministar je pozvao SAD, Francusku i Nemačku da nateraju Kijev da realizuje Minske sporazume. Pri tom, on je upozorio da će Moskva oštro suzbijati svaki pokušaj da se Rusija predstavi kao strana u sukobu u Ukrajini.

Foto: Printskrin Youtube / Ruptly

Kina i Rusija - primer dobrih odnosa

Rusko-kinesko strateško partnerstvo je na većem nivou od tradicionalnog vojno-političkog saveza, saopštio je Lavrov u Državnoj dumi.

- Dobar primer kako treba da se razvijaju međudržavni odnosi u 21. veku je rusko-kinesko strateško partnerstvo. Po nekim parametrima ono se nalazi na većem nivou od tradicionalnog vojno-političkog saveza - dodao je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTVRĐEN IZBOR GOLOBA ZA PREMIJERA: Za bilo 54 poslanika, 30 protiv