NESTABILNA SITUACIJA U BURKINI FASO: Pobunjeni vojnici se obratili naciji, za predsednika se još ne zna da li je živ

Tanjug

24. 01. 2022. u 19:54

VOJSKA Burkine Faso saopštila je danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea, suspendovala Ustav, raspustila Vladu i nacionalnu skupštinu, i zatvorila granice.

НЕСТАБИЛНА СИТУАЦИЈА У БУРКИНИ ФАСО: Побуњени војници се обратили нацији, за председника се још не зна да ли је жив

Foto Tanjug/AP

U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga drugi oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je Rojters.

Predsednik Kabore prethodno je pozvao na svom Tviter nalogu one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike.

Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore autor tog posta.

-Naša nacija prolazi kroz teške trenutke. Moramo u ovom trenutku sačuvati naše demokratske norme, navodi se u postu koji je potpisan sa RK.

Foto Tanjug/AP

Na nalogu predsednika Burkine Faso je i njegov poziv za sve koji su uzeli oružje da ga polože "zarad višeg interesa nacije".

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika.

Kabore se, inače, nije pojavio u javnosti od kako je izbila pucnjava u nekoliko kasarni u Uagaduguu, kada su vojnici zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista.

Vlada je tada negirala da je vojska preuzela vlast.

Nakon žestoke pucnjave tokom noći oko Kaboreove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu četiri bezbednosna izvora i jedan diplomata rekli su Rojtersu da su predsednika pritvorili pobunjeni vojnici u jednom vojnom kampu.

Međutim, dva druga bezbednosna izvora, uključujući i jedan blizak Kaboreu, naveli su da je on „odveden na bezbednu lokaciju radi zaštite“.

Građani koji žive u blizini predsedničke rezidencije prijavili su noćas i jaku pucnjavu, a kako prenosi agencija Rojters, jutros se videlo i nekoliko oklopnih vozila iz predsedničke flote, izrešetanih mecima, od kojih jedno poprskano krvlju. Vlada je uvela policijski čas od 20.00 časova do 5.30 časova ujutro i zatvorila škole na dva dana.

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NISU DOBRO UČILI U ŠKOLI: Lavrov odgovara zapadnim političarima koji hoće da poraze Rusiju na bojnom polju