MOSKVA ODGOVORILA NA BAJDENOVE PRETNJE: "Te sankcije će više pogoditi Ameriku nego Rusiju"

Novosti onlajn

20. 01. 2022. u 10:19

ZABRANA ruskim bankama da koriste dolare više bi zadala udarac samoj Americi nego Rusiji, jer bi velike svetske sile, pre svega Kina, odustale od te valute, izjavio je prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov.

МОСКВА ОДГОВОРИЛА НА БАЈДЕНОВЕ ПРЕТЊЕ: Те санкције ће више погодити Америку него Русију

Foto: Leon Neal/Pool Photo via AP

- Zabrana korišćenja dolara bila bi strašna pre svega za sam Vašington. Sve svetske sile će početi da razmišljaju li im je isplativo da ulažu u tu valutu ako njihove banke u svakom trenutku mogu da izgube mogućnost da rade sa njom. I to će, pre svega, biti Kina - prokomentarisao je Džabarov nove američke pretnje antiruskim sankcijama.

Američka ekonomija je u takvom stanju da ne može sebi da dopusti takve antiruske sankcije, smatra ruski senator.

Komentarišući upozorenje američkog predsednika Džozefa Bajdena da „SAD spremaju sankcije Rusiji kakve Vladimir Putin nikad nije video“, Džabarov je rekao da je „očigledno da Bajdenu takve izjave pripremaju političari, ali da ih ne vide ekonomisti“.

Ukrajini neophodan neutralan status

Istovremeno, ruski političar je prokomentarisao izjavu američkog predsednika koji je na konferenciji za štampu rekao da je malo verovatan ulazak Ukrajine u NATO u bliskoj budućnosti, da SAD i Rusija „imaju prostora za diskusiju o bezbednosnim pitanjima“, kao i da će Vašington razmotriti zahtev da ne raspoređuje strateško oružje u Ukrajini.

Džabarov je ocenio da je Ukrajini neophodan neutralan status pri kojem neće biti ni članica NATO-a, ni članica ODKB-a.

- Slažem se sa politikolozima koji kažu da bi najbolje rešenje bio neutralni status Ukrajine pri kojem ona ne bi bila ni članica NATO-a ni članica ODKB-a - naveo je on.

On takođe kaže da je očigledno da Amerikanci neće rizikovati da razmeste strateško naoružanje na ukrajinskoj teritoriji.

- Ali je u potpunosti moguće raspoređivanje taktičkog oružja tamo - dodao je senator.

O bezbednosnim garancijama: SAD bez odgovora za Rusiju

Džabarov smatra da Bajdenove reči svedoče da Vašington nema odgovor za Moskvu o bezbednosnim garancijama.

- Još jedna izjava američkog predsednika govori o tome da Vašington, nažalost, nije spreman da odgovori na ruske predloge. A ako i postoji neki odgovor, oni jednostavno pokušavaju da nas uvuku u diskusiju - ocenio je ruski senator.

Prema njegovim rečima, ruski predlozi za bezbednosne garancije ostaju na snazi.

- Ali teško da ćemo praviti ozbiljne ustupke jer shvatamo da će, čim se promeni šef Bele kuće, sve početi iznova - zaključio je Džabarov.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Ruski zvaničnici iz dana u dan izjavljuju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji i, prema tome, niko nema pravo da postavlja zahteve u vezi sa njenim kretanjem.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost