LAVROV I BLINKEN SUTRA U ŽENEVI: Nastavljaju se pregovori o garancijama bezbednosti

Novosti onlajn

20. 01. 2022. u 10:08

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar sastaće se sutra u Ženevi, potvrdilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

ЛАВРОВ И БЛИНКЕН СУТРА У ЖЕНЕВИ: Настављају се преговори о гаранцијама безбедности

Foto: EPA

Glavna tema sastanka biće dalji koraci po pitanju pregovora o garancijama bezbednosti.

Oni su pre dva dana razgovarali i telefonom, kada je Lavrov, u kontekstu situacije na jugoistoku Ukrajine, pozvao državnog sekretara da ne širi spekulacije o navodno predstojećoj ruskoj agresiji, već da natera vlasti u Kijevu da u punom obimu realizuju Minske sporazume.

Blinken je juče boravio u Ukrajini gde je o aktuelnoj situaciji razgovarao sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

Njega očekuje i radna poseta Berlinu i susret sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok koja je u utorak u Moskvi razgovarala sa Lavrovom.

Garancije bezbednosti

Poslednjih meseci Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Razgovori na tu temu vođeni su protekle nedelje na tri nivoa - Rusija-SAD, Rusija-NATO i sa predstavnicima OEBS-a.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

( Sputnjik )

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni