BAJDENOV REJTING U STRMOGLAVOM PADU: Većina Amerikanaca misli da predsednik SAD nije fizički ni psihički dorastao funkciji predsednika

M.Đorđević

19. 01. 2022. u 13:03

VEĆINA Amerikanaca ne misli da je prva godina mandata aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena bila uspešna, već da je bila katastrofalna, piše Vašington post.

БАЈДЕНОВ РЕЈТИНГ У СТРМОГЛАВОМ ПАДУ: Већина Американаца мисли да председник САД није физички ни психички дорастао функцији председника

Foto AP

Realnost sa kojom se suočavaju milioni Amerikanaca posle godinu dana Bajdenovog predsedavanja je sledeća: inflacija je dostigla 40-godišnji maksimum, uz ogroman nedostatak radne snage sa više od 10 miliona nepopunjenih radnih mesta. Bajden je u martu potpisao ukaz o pomoći u iznosu od 1,9 triliona dolara kao pomoć zbog epidemije korone, ali kada se raširio omikron soj, nije bilo dovoljno testova ili lekova. Škole se ponovo zatvaraju, a intervencije hitne pomoći zbog sumnji na pokušaje samoubistva adolescentkinja su skočile za 51 odsto od 2019. do 2021. godine.

U 2021. u najmanje 12 velikih gradova oboreni su godišnji rekordi u ubistvima, a nalet smrtonosnog fentanila sa južne granice izazvao je porast smrtnih slučajeva od predoziranja u protekloj godini za 30 posto. Katastrofalno povlačenje iz Avganistana projektovalo je slabost na svetskoj sceni i ohrabrilo Rusiju da gomila trupe duž granice sa Ukrajinom — što je SAD stavilo na ivicu noža kopnenog rata u Evropi, navodi američki list. 

Foto: Tanjug/AP Photo

I dok je Bajden u svom inauguracionom obraćanju obećao da će uložiti „celu dušu“ u ujedinjenje zemlje, on je nedavno održao govor, upoređujući milione Amerikanaca sa segregacionistima i izdajnicima.

Nije ni čudo da je Bajdenov rejting naglo opao, sa 55,5 odsto kada je prvi put preuzeo funkciju na samo 42 odsto. Ankete pokazuju da većina ili veći broj Amerikanaca misli da je Bajden nekompetentan, da nije fizički ili psihički dorastao poslu i da radi lošije nego što se očekivalo. U jednoj anketi skoro dve trećine Amerikanaca reklo je da Bajden ne bi trebalo da se kandiduje za drugi mandat, zaključuje list. 

BONUS VIDEO: 

Koje teške reči koriste kandidati u američkoj predsedničkoj kampanji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!