PRETNJA AVIONIMA U SAD ZBOG 5G MREŽE: Mešanje frekvencija moglo bi da utiče na instrumente u avionu

D. D. S.

18. 01. 2022. u 13:39

VIŠE od 1.100 letova moglo bi da bude otkazano, a najmanje 100.000 putnika već sutra bi moglo da ostane "zaglavljeno", upozorili su direktori najvećih američkih avio-prevoznika, zabrinuti zbog uvođenja 5G mreže.

ПРЕТЊА АВИОНИМА У САД ЗБОГ 5Г МРЕЖЕ: Мешање фреквенција могло би да утиче на инструменте у авиону

Foto: AP

 Oni su uputili pismo u više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbednost letova od srede, kada bi kompanije AT&T i "Verajzon" trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže. Oni su u pismu upozorili da bi nova 5G usluga mogla da učini širokotrupne avione neupotrebljivim, da izazove "haos" na letovima u SAD.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalno mešanje frekvencija moglo da utiče na osetljive instrumente u avionu kao što su visinomeri i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

- Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu raščišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena - napisali su izvršni direktori Amerikan Erlajnsa, Delta Er Lajnsa, Junajted Erlajnsa, Sautvest Erlajnsa i drugih kompanija u pismu koje prenosi Rojters. U pismu, koje su potpisali i UPS Erlajns, Aljaska Er, Atlas Eir, DžetBlu Ervejz i FedEks Ekspres, naglašava se da je neophodna hitna akcija jer će "iskreno govoreći, nacionalna trgovina stati". Iz FAA su poručili da nastavljaju da rade sa avio-industrijom i kompanijama za bežični internet u nastojanju da se ograniče kašnjenja i otkazivanja letova zbog 5G.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a