BLOKIRAN MOREUZ BOSFOR: Brodovi ne mogu da prolaze, poslati tegljači da odblokiraju plovni put!

Novosti online

16. 01. 2022. u 22:58

BOSFORSKI moreuz je blokiran!

БЛОКИРАН МОРЕУЗ БОСФОР: Бродови не могу да пролазе, послати тегљачи да одблокирају пловни пут!

Foto: Printskrin

Prolaz brodova blokiran je za sva plovila u oba smera u turskom moreuzu Bosfor kasno u nedelju zbog kvara teretnog broda, navodi se u tvitu Generalnog direktorata za obalsku bezbednost.

Prema zvaničnim izveštajima, Generalni direktorat za obalnu bezbednost je već poslao tim sa tegljačima da odblokiraju brod koji je bezbedno bio usidren u oblasti sidrišta Bujukdere.

- Brodski saobraćaj u oba smera obustavljen je zbog kvara suvotovarnog broda na putu za Rumuniju kod mosta sultana Selima Javuza - napisale su turske vlasti.

Bosfor je moreuz između Evrope i Male Azije, koji povezuje Crno more sa Mramornim morem. Uparen sa Dardanelima, povezuje Crno more sa Egejskim morem, koje je deo Sredozemnog mora. Bosfor je deo unutar-evroazijske granice i najuži interkontinentalni moreuz na svetu.

Turski grad Istanbul nalazi se sa obe strane moreuza. Dužina moreuza je oko 30 kilometara. NJegova maksimalna širina je 3.700 metara na severu, minimalna širina je 700 metara. Dubina plovnog puta je od 33 do 80 metara. 

(INformer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VAŽAN SUSRET: Lukašenko stigao u Soči, sutra razgovor sa Putinom