ODLAZAK LEGENDE MODE: Italijanski modni dizajner Nino Čeruti preminuo u 92. godini

Tanjug

15. 01. 2022. u 23:41

ITALIJANSKI modni dizajner Nino Čeruti, zaslužan za revoluciju u muškoj odeći 1960-ih, preminuo je u 92. godini, javili su danas italijanski mediji.

ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ МОДЕ: Италијански модни дизајнер Нино Черути преминуо у 92. години

Foto: EPA

Italijanski dnevnik Korijere objavio je da je Čeruti bio hospitalizovan zbog operacije kuka.

Čeruti je nasledio porodični biznis u gradu Biela u regionu Pijemonta, sa 20 godina nakon očeve smrti 1950. godine. Svoju prvu mušku kolekciju Hitman prikazao je 1957. godine u blizini Milana, koja je odisala elegancijom. Kao mladi talenat sredinom 1960-ih, kod njega je prvi angažman imao Đorđo Armani. Armani je rekao da će pamtiti Čerutija kao "kreativnog preduzetnika i pronicljivog posmatrača, koji je imao pravu radoznalost i sposobnost da se usudi i uđe u poduhvate".

- Čak i ako smo se s godinama sve ređe viđali, uvek sam ga smatrao jednim od ljudi koji su imali pravi i pozitivan uticaj na moj život. Od njega sam naučio ne samo ukus za finoću odeće, već i važnost sveobuhvatne vizije - naveo je Armani.

Čeruti je 1967. osnovao luksuznu modnu kuću za mušku u Parizu, tada svetskoj prestonici mode, dok je zadržao proizvodnju u Italiji. Među njegovim klijentima bio je Žan-Pol Belmondo. Uskoro je postao tražen u Holivudu, a njegove kreacije su nosile na filmskom platnu i van njega zvezde kao što su Majkl Daglas u "Niskim strastima", Ričard Gir u "Zgodnoj ženi" i Tom Henks u "Filadelfiji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024