ZAOŠTRAVANJE REČNIKA: Desnici primat u susret francuskim predsedničkim izborima, na tapetu migranti, (ne)bezbednost, fundamentalisti

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

10. 01. 2022. u 23:25

FRANCUSKA politička scena je u susret predsedničkim izborima, koji slede za nešto više od tri meseca, skrenula udesno. Rečnik je postao tvrd, a na tapetu su migranti, (ne)bezbednost, islamski fundamentalisti... Svi koji zagovaraju bespoštednu borbu protiv ovih elemenata, dobijaju podršku u javnom mnjenju.

ЗАОШТРАВАЊЕ РЕЧНИКА: Десници примат у сусрет француским председничким изборима, на тапету мигранти, (не)безбедност, фундаменталисти

Foto AP

Tako je aktuelni predsednik Emanuel Makron u ponedeljak, iz Nice, gde se nalazio na novogodišnjem čestitanju žandarmima, poručio da namerava da do 2030. godine udvostruči broj policajaca na ulicama francuskih gradova! Dolazak u ovaj mediteranski grad bio je posvećen baš bezbednosnim temama.

Primer novih tendencija je i kandidatkinja republikanaca Valeri Pekres. Trenutna predsednica pariskog regiona je svojevremeno napustila redove republikanaca baš zbog "zaoštrenog rečnika", pa se sada vratila, ali je verbalno postala još žešća. Tako je pre nekoliko dana preuzela davnu Sarkozijevu floskulu da bi predgrađa trebalo "očistiti" vodenim peračem pod pritiskom marke "keršer" koji treba "izvući iz podruma", aludirajući na reči Nikole Sarkozija koje su u svoje vreme izazvale veliku polemiku.

Tome treba pridodati i prosperitet dva kandidata krajnje desnice, Marin le Pen i Erika Zemura, koji, zajedno, imaju podršku skoro trećine biračkog tela.

U takvim okolnostima radikalizacije francuskog društva, levica je trenutno svedena na nivo "statističke greške".

KANDIDAT ILI PREDSEDNIK

MAKRON je, inače, u posetu Nici otišao kao predsednik, a ne kao predsednički kandidat, jer se još nije kandidovao. Opozicija mu žestoko zamera na tome, pa su neki od njih odbili da se sretnu s njim tokom posete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!