RUSI TRAŽE "KONKRETNO", AMERIKA VRDA: Jedino ohrabrujuće je što SAD ne razmeštaju rakete u Ukrajini

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

03. 01. 2022. u 07:45

MOŽE li se u predstojećim pregovorima u Ženevi, Briselu i Beču doći do zajedničkih pozicija barem u delu ruskog predloga o bezbednosti Rusije i Severoatlantske alijanse, pitanje je koje muči one koji strahuju da se odnosi između Rusije i Zapada mogu još više pogoršati.

РУСИ ТРАЖЕ КОНКРЕТНО, АМЕРИКА ВРДА: Једино охрабрујуће је што САД не размештају ракете у Украјини

Foto AP

Mada u Moskvi i Vašingtonu tvrde da je poslednji telefonski razgovor dvaju predsednika, koji je održan u četvrtak, bio koristan, neosporno je da su Bajden i Putin razmenili pretnje o kojima je obaveštena domaća i svetska javnost. Bajden je ponovio da će, u slučaju da u Moskvi odluče da napadnu Ukrajinu, Rusiji će biti uvedene "do sada neviđene sankcije". Na to je Putin odgovorio da će, ako Vašington bude uveo nove sankcije, Rusija prekinuti dipolomatske odnose sa Amerikom.

Jedina ohrabrujuća informacija bilo je Bajdenovo obećanje da Amerika ne namerava da u Ukrajini razmešta ofanzivno oružje koje bi se moglo upotrebiti protiv Rusije. Ako se ipak Ukrajina primi u NATO, takvo Bajdenovo obećanje nema nikakav značaj.

I na predstojećim razgovorima Rusija će insistirati na pismenim garancijama bezbednosti. U Kremlju smatraju da sve glavne odluke u Zapadnoj alijansi Vašington donosi sam, pa zato i daju glavnu važnost pregovorima sa Bajdenom i njegovim emisarima, a ne sa "kolektivnim NATO".

Putin je već upozorio da Rusija ne želi da se pregovori sa Zapadom pretvore u maratonsko brbljanje. Zatim je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov kazao da ako u razumnom roku ne bude konstruktivnog odgovora, Rusija će biti prisiljena da preduzme odgovarajuće mere da bi uklonila opasnosti posvoju bezbednost.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski vojnik u rovu

- Nećemo dozvoliti da se razgovor o našim inicijativama pretvori u beskonačnu diskusiju. Za nas je važno da u pregovorima učestvuju i predstavnici američke armije - kazao je Lavrov. Rusko-američki pregovori u Ženevi bi trebalo da se održe 10. januara, a 12. januara bi trebalo da bude sastanak u Briselu Saveta Rusija - NATO. Zatim bi se na kraju održali i pregovori u okviru Oebs u Beču. nBranko Vlahović

 

JASNI STAVOVI SERGEJA RJAPKOVA

GLAVNI pregovarač Moskve u Ženevi biće zamenik spoljnih poslova Sergej Rjapkov koga u Moskvi smatraju glavnim ekspertom za odnose Rusije i Amerike, dok ga u Vašingtonu doživljavaju kao "ruskog jastreba". On kaže da Ruse zanima konkretna diskusija oko predloga Moskve za bezbednost u kome su glavna dva stava da se NATO ne može više širiti na Istok, pre svega u Ukrajini i Gruziji, i da Amerika ne može da postavi svoje rakete srednjeg i kratkog dometa na rastojanju odakle se mogu gađati ciljevi na ruskoj teritoriji.

BONUS VIDEO - EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!