NACISTI U KIJEVU: Bakljada za Stepana Banderu saradnika nacista

Tanjug

01. 01. 2022. u 19:46

NEKOLIKO stotina ljudi sa zastavama Ukrajinske stranke Svoboda, kao i niza drugih nacionalističkih organizacija okupilo se večeras u Kijevu povodom 113. godišnjice rođenja lidera ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere.

НАЦИСТИ У КИЈЕВУ: Бакљада за Степана Бандеру сарадника нациста

Foto Tanjug/AP

Oni su se okupili u parku Ševčenko u centralnom delu grada noseći zapaljene baklje i slike Bandere i zastave Ukrajine, prenosi Ria novosti.

Bandera je bio vođa Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) i jedan od glavnih pokretača stvaranja njenog vojnog krila, Ukrajinske ustaničke armije (UPA), čiji je cilj bio proglašenje borbe za nezavisnost Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinska ustanička armija formirana je oktobra 1942. godine i borila se protiv sovjetskih trupa, sarađujući sa nacistima.

U maju 2015. tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko dao je OUN-UPA status „borca za nezavisnost“ Ukrajine, a njenim učesnicima pravo na socijalne beneficije.

Moskva je osudila tu odluku, a heroizaciju UPA kritikuju i mnogi ratni veterani i političari koji optužuju Banderu za saradnju sa nacistima.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna