AMERIČKI PROFESOR PRIZNAO: Prihvatimo da je Rusija supersila - tajna "meke sile" Moskve

Novosti online

27. 12. 2021. u 10:26

TRIDESET godina nakon raspada SSSR Rusija se i dalje doživljava kao „neostvarena država“. Međutim, realnost se značajno razlikuje od lažnih predstava zapadnih država, napisao je profesor koledža Makalister Endrju Latam u magazinu „Hil“.

АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР ПРИЗНАО: Прихватимо да је Русија суперсила - тајна меке силе Москве

Foto: EPA

Prema rečima autora, ona je odavno prestala da bude „geopolitička kanta za smeće“, za koju su je držali u postsovjetskoj epohi, a na međunarodnoj areni „igra daleko od epizodne uloge“.

- Rusija definitivno zaslužuje status velike sile – države koja poseduje snažne instrumente nacionalne moći i želju da pomoću njih utiče na svetsku politiku - objasnio je profesor.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Rusija nije samo izvršila radikalnu modernizaciju nuklearnog i konvencionalnog naoružanja, već je postigla uspehe u razvoju „meke sile“, napravivši ogroman arsenal instrumenata za stvaranje imidža dobronamerne države i privlačenja političke podrške.

U pitanju su ruski mediji, kulturni centri, Ruska pravoslavna crkva i univerziteti, naglasio je ekspert.

Moskva koristi „meku moć“ i kroz humanitarnu pomoć, otpisivanje dugova i osiguranja bezbednosti preko međunarodnih organizacija, na primer, ODKB.

- Ka kraju, Rusija aktivno promoviše ideju postojanja održivih alternativa degenerišućoj zapadnoj demokratiji - obratio je pažnju Latam.

Dakle, svaka američka strategija treba da uzme u obzir snagu Rusije i tek nakon prihvatanja ove činjenice SAD će moći da naprave korak ka strateškoj jasnosti, zaključio je autor.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)