BELORUSIJA JASNA: Minsk doneo važnu odluku kao odgovor na napad u Britaniji

Novosti online

20. 12. 2021. u 22:30

BELORUSIJA će značajno smanjiti svoje diplomatsko prisustvo u zapadnoj Evropi i povećati ga u Zajednici nezavisnih država, Kini i dalekom inostranstvu, izjavio je ministar spoljnih poslova te zemlje Vladimir Makej.

БЕЛОРУСИЈА ЈАСНА: Минск донео важну одлуку као одговор на напад у Британији

Foto: EPA/ilustracija

Prema njegovim rečima, diplomatsko prisustvo Belorusije biće pojačano u zemljama koje su strateški važni partneri te države, na primer, u Kini i Indiji.

- Razmišljamo o otvaranju novih ambasada u Africi, zemljama koje su solventne i gde su naši proizvodi traženi - rekao je ministar.

Podsećamo, ambasada Belorusije u Londonu napadnuta je sinoć.

- Grupa ljudi je prvo oštetila fasadu zgrade ambasade, a zatim fizički napala beloruske diplomate koje su stigle na lice mesta. Jedan od njih je zadobio teške telesne povrede i potrebna mu je hitna medicinska pomoć. U zdravstvenoj ustanovi mu je dijagnostikovan prelom nosa, lakši potres mozga i traumatski prelom zuba - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je saopštilo ministarstvo, nakon dolaska policije napadači su pokušali da pobegnu sa lica mesta. Ipak, neke od njih je privela policija.

Utvrđeno je da su te osobe navodno pripadnici radikalne emigrantske grupe Nađeja.

- Ovaj napad počinjen protiv lica koja štite interese beloruskih građana i rade na unapređenju međudržavnih odnosa još jednom pokazuje pravo lice i metode fanatika, koje brojne zapadne zemlje pokušavaju da prikažu kao mirne demonstrante - naglasili su iz ministarstva.

Otpravnik poslova Velike Britanije u Minsku pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije.

Ministarstvo je izrazilo odlučan protest zbog incidenta i zatražilo da se odgovorni privedu pravdi, a beloruska strana obavesti o proceduralnim radnjama i njihovim rezultatima.

- Belorusko Ministarstvo spoljnih poslova pretpostavlja da će britanske vlasti preduzeti sve odgovarajuće mere da zaštite ambasadu od bilo kakvog upada ili štete i da spreče bilo kakvo narušavanje mira misije ili uvredu njenog dostojanstva u skladu sa članom 22. Bečka konvencija o diplomatskim odnosima - saopštilo je ministarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega