BELORUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Udarni dokazi stižu međunarodnim strukturama

Novosti online

19. 12. 2021. u 21:03

BELORUSIJA namerava da preda međunarodnim strukturama dokumenta krivičnog predmeta u pet tomova koji se odnosi na ponašanje poljskih vlasti prema izbeglicama, saopštio je zvanični predstavnik Državnog tužilaštva Belorusije Dmitrij Briljov televiziji ONT.

БЕЛОРУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Ударни докази стижу међународним структурама

Foto: Tanjug/AP/EPA/ilustracija

- Državno tužilaštvo Belorusije je poslalo Savetu ministara, našoj narodnoj skupštini kopiju materijala krivičnog dela u pet tomova na ruskom i engleskom jeziku sa molbom da je predaju međunarodnim i evropskim strukturama, uključujući Evropski parlament radi davanja ocene tih događaja koji su u njima izloženi - saopštili su u Tužilaštvu.

Prema rečima Briljova, predstavnici vlasti Poljske su više puta sprovodili „nezakonite deportacije izbeglica, što rade i sada, vršili mučenja i druge surove radnje“.

- Policija i vojska te države očigledno su sprovele nesrazmerne organizovane i tehničke radnje: vojne, oružane patrole, podizanje kordona, upotrebu avionske tehnike, tenkova i drugog teškog naoružanja - rekao je predstavnik Državnog tužilaštva.

- Prema bespomoćnim ljudima su primenjivani, između ostalog, demonstrativni pucnji u vis, eksplozije, zaslepljujuća svetlost, specijalna sredstva - zaključio je Briljov.

Migrantska kriza

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i skoro deset dana je provelo u pograničnoj zoni. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Migranti su se 17. novembra povukli sa same granice i smešteni su u transportno-logistički centar, gde im je beloruska strana organizovala prenoćište, dok se deo vratio u kamp u šumi u blizini granice.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike na granici sa Belorusijom i optužuju Minsk za stvaranje migrantske krize. Minsk demantuje sve optužbe. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HISTERIJA ZAPADA Lavrov: Insistiranje na porazu Rusije pokazuje njihovu agoniju