BRITANSKI LOVAC OBORIO DRON: Tajfun RAF ispalio raketu nad Sirijom

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

16. 12. 2021. u 19:49

BORBENI avion Britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva oborio je raketom vazduh-vazduh malu bespilotnu letelicu u Siriji.

БРИТАНСКИ ЛОВАЦ ОБОРИО ДРОН: Тајфун РАФ испалио ракету над Сиријом

Foto: Tanjug/AP

Ovo je deo vojne kampanje vazduhoplovnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva protiv DAEŠ-a (poznatog kao IS, terorističke grupe), saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Britanski lovci su dejstvovali u utorak kada je potvrđena aktivnost dronova iznad američke vojne baze Al Tanf, a tajfuni RAF-a, koji su bili u patroli, dobili su zadatak da istraže aktivnosti bespilotnih letelica. Dron je oboren naprednom raketom vazduh-vazduh kratkog dometa, uprkos svojoj maloj veličini.

-Tajfun Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva oborio je mali neprijateljski dron u Siriji koji je predstavljao pretnju koalicionim snagama u toj oblasti. Ovaj događaj bez presedana bio je prvi operativni sukob vazduh-vazduh koji je izveo tajfun RAF-a, a takođe i prvo ispaljivanje projektila vazduh-vazduh tokom operacije SHADER. Takođe i prvi doprinos Ujedinjenog kraljevstva Globalnoj koaliciji protiv DAEŠ-a [IS], navodi se u saopštenju ministarstva.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. Krajem 2017. IS je proglašena poraženom u Siriji i Iraku, ali se protivterorističke operacije nastavljaju.

VOJNA VEŽBA: Zajednički udar 2020. Pasuljanske livade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom