TESNA KOORDINACIJA RUSIJE I KINE: Putin i Si Đinping razgovarali sat i po

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

16. 12. 2021. u 07:15

ODNOSI Rusije i Kine su primer kakva bi trebalo da bude međudržavna saradnja i odnosi u 21. veku. Stvorili smo novi model koji se temelji na nemešanju u unutrašnje stvari i poštovanje međusobnih interesa.

ТЕСНА КООРДИНАЦИЈА РУСИЈЕ И КИНЕ: Путин и Си Ђинпинг разговарали сат и по

PRIJATELjSTVO Vladimir Putin i Si Điping tokom video sastanka, Foto Printskrin

Rusija i Kina žele da zajedničku granicu pretvore u pojas večnog mira i dobrosusedstva - kazao je juče predsednik Rusije Vladimir Putin tokomu video-razgovora sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Kineski predsednik je sa svoje strane zahvalio Putinu koji se suprotstavlja pokušajima Zapada da stavi "klin u međusobne odnose Moskve i Pekinga".

Potvrda dobrih međusovnih ličnih odnosa je i činjenica da je Putin Sija nazvao "prijateljem", a kineski lider Putina "starim prijateljem".

- Tesna koordinacija Rusije i Kine na svetskoj areni, odgovorni zajednički pristup rešavanju aktuelnih međunarodnih problema postali su važan faktor stabilnosti međunarodnih odnosa - kazao je Putin.

Kineski predsednik Si Đinping je istakao da će i ubuduće dve zemlje podržavati jedna drugu, braneće nacionalno dostojanstvo i zajedniče interese.

Razgovor lidera dveju svetskih sila potrajali su sat i po, uz simultano prevođenje, i samo je početak bio otvoren za javnost. Oba predsednika su zadovoljna jačanjem ne samo političke saradnje već i širenjem ekonomskih veza dveju susednih država. U prvih deset meseci ove godine trgovinska razmena je povećana 31 odsto i dostigla je 123 milijarde dolara. Cilj je da godišnja trgovinska razmena pređe 200 milijardi dolara. U maju su dva predsednika preko video-veze svečano otvorila gradnju četiri atomska reaktora u Kini.

U razgovoru je istaknuto da šest kineskih fabrika proizvodi vakcinu "sputnjik V" i "sputnjik lajt", a ugovor je potpisan za proizvodnju 150 miliona doza.

Putin je Si Đinpinga obavestio i o razgovoru koji je nedavno, takođe putem video-linka, imao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, o pretnji zbog širenja NATO na istok i potrebom za pregovorima o bezbednosnim garancijama da se Alijansa neće širiti na istok.

Poslednji put Putin i Si Đinping su razgovarali preko video-veze 28. juna povodom dvadesete godišnjice potpisivanja Dogovora o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

Ovom video-susretu i razgovoru Putina i Sija, veliku pažnju su posvetili na Zapadu.

Tamošnji mediji smatraju da je to odgovor Vašingtonu koji pravi pritisak na Peking i Moskvu. Nedeljnik "Njusvik" je ocenio da je razgovor Putina i Sija usmeren protiv SAD, iako njih dvojica stalno ponavljaju da jačaju odnose u interesu svojih zemalja ali ne žele konfrontaciju sa drugima. Bilo kakvo zbližavanje Rusa i Kineza se ne sviđa Vašingtonu koji je još od sovjetskih vremena nastojao da te dve susedne zemlje posvađa.

Kineski generali smatraju da Rusija i Kina "treba da štite jedna drugoj leđa", ali se barem zasada ne govori o bilo kakvim vojnim savezima mada su zajednički manevri sve češći.

OLIMPIJADA

DVA predsednika su dogovorila susret u februaru i da zajedno prisustvuju otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Istaknuto je i da sportske manifestacije ne treba politizovati, a razlog za taj stav je to što je minulih dana američki predsednik Bajden najavio diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu. To znači da Amerikanci i njihovi najverniji saveznici neće slati na otvaranje Igara svoje političke delegacije.

SAD ŠIRE KINESKU "CRNU LISTU"

ISTOG dana kada su Putin i Si Đinping razgovarali, "Fajnenšel tajms" je objavio da će od danas Vašington dodati na "crnu listu" za investiranje još osam kineskih kompanija. Reč je o firmama iz "vojno-industrijskog kompleksa" zbog njihove navodne umešanosti u motrenje manjinskih muslimanskih Ujgura. Stavljanje na "crnu listu" znači da će američkim investitorima biti zabranjeno da investiraju u preuzimanje vlasničkih udela u kompanijama koje su na listi, na kojoj se trenutno nalazi oko 60 firmi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave