SRUŠENI SNOVI KIJEVA: Rusija obećala Donbasu - Nećemo vas ostaviti na cedilu!

Novosti online

15. 12. 2021. u 18:07

MOSKVA će nastaviti da pruža pomoć sunarodnicima koji žive u Ukrajini, posebno u svetlu najnovijih inicijativa Kijeva po pitanju izmene zakona o dvojnom državljanstvu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

СРУШЕНИ СНОВИ КИЈЕВА: Русија обећала Донбасу - Нећемо вас оставити на цедилу!

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

Ona je navela da bi, prema nacrtu zakona, trebalo da budu uvedene sankcije Ukrajincima koji su primili drugo, odnosno, rusko državljanstvo, te je taj zakon okarakterisala kao „najgoru vrstu prakse iz vremena aparthejda“.

- Sprovodeći takvu politiku, kijevski režim namerno ograničava mogućnosti, uključujući i našoj zemlji, za podršku sunarodnika koji žive u Ukrajini. Međutim, uprkos tome, Rusija nastavlja da koristi sva raspoloživa sredstva za podršku njenih sunarodnika - naglasila je ona.

Pre svega je reč o pružanju konzularnih usluga, rekla je Zaharova, dodajući da je Moskva, naravno, prinuđena da preduzima hitne mere za podršku građana Rusije koji žive u Donbasu, u uslovima nehumane ekonomske i transportne blokade iz Kijeva.

- Još jednom pozivamo vlasti Ukrajine da obustave politiku koja je usmerena protiv sopstvenih stanovnika - naglasila je portparolka.

Zaharova je takođe kazala i da Moskva poziva Zapad da ubedi Kijev da je neophodno da se ispune Minski sporazumi i da se ne dozvoli eskalacija.

- Pozivamo zapadne pokrovitelje Kijeva i međunarodne strukture da otvore oči i vide šta se događa u Ukrajini, da prestanu da doprinose svojim ćutanjem njenoj militarizaciji i da iskoriste uticaj kako bi ubedili rukovodstvo zemlje o neophodnosti ispunjavanja Minskih sporazuma. Da ne dozvole eskalaciju situacije koja može da ima nepredvidive posledice za regionalnu i evropsku bezbednost - naglasila je Marija Zaharova.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio da će podneti parlamentu nacrt zakona o višestrukom državljanstvu za predstavnike ukrajinske dijaspore. Istovremeno, šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev namerava da odobri dvojno državljanstvo sa Evropskom unijom, ali ne i sa Rusijom.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)