ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA SZO: Među decom od 5 do 14 godina najviše prijavljenih slučajeva korone u Evropi

Tanjug

07. 12. 2021. u 15:02

KANCELARIJA Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu saopštila je danas da je među decom od 5 do 14 godina najviše prijavljenih slučajeva koronavirusa u evropskom regionu.

ЗАБРИЊАВАЈУЋА СТАТИСТИКА СЗО: Међу децом од 5 до 14 година највише пријављених случајева короне у Европи

Foto: EPA

Direktor regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge istakao je da bi obavezna vakcinacija trebalo da bude "poslednje sredstvo", prenosi agencija AP.

Kluge je naglasio kontinuiranu pretnju od široko rasprostranjenog delta soja virusa i napomenuo da je novi omikron soj do sada registrovam u 21 zemlji u Evropi.

- Delta soj virusa ostaje dominantan širom Evrope i Centralne Azije, a znamo da su vakcine protiv kovida-19 efikasne - rekao je Kluge.

Osvrćući se na zaštitu dece, Kluge je kazao da je udeo obolelih među decom dva do tri puta veći nego među odraslima, zbog čega je neophodno redovno provetravanje, upotreba maski ali i testiranje u školama.

- Kako se školski raspust približava, moramo da priznamo da deca ugrožavaju svoje roditelje, deke i bake kod kuće, sa 10 puta povećanim rizikom da ti odrasli dobiju teški oblik bolesti, da budu hospitalizovani ili umru ako nisu vakcinisani - rekao je on.

Kluge je takođe govorio o obaveznoj vakcinaciji, za koju je istakao da bi trebalo da bude poslednje čemu se pribegava i to kada su sve druge opcije da se poboljša obuhvat vakcinacijom iscrpljene.

Kluge je ukazao da se mora uzeti u obzir kakav će efekat uvođenje obavezne vakcinacije protiv kovida imati na poverenje građana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTVRĐEN IZBOR GOLOBA ZA PREMIJERA: Za bilo 54 poslanika, 30 protiv