AMERIKA RAZMATRA I “NUKLEARNU OPCIJU”: Sastavljen prilično agresivan paket sankcija za Rusiju

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

06. 12. 2021. u 18:49 >> 18:52

AMERIČKI predsednik obećao je da će Vladimiru Putinu „veoma, veoma otežati” napad na Ukrajinu usred stalnih navoda u štampi i u Beloj kući da Moskva planira ofanzivu na Kijev.

АМЕРИКА РАЗМАТРА И “НУКЛЕАРНУ ОПЦИЈУ”: Састављен прилично агресиван пакет санкција за Русију

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Kremlj je snažno odbacio ove tvrdnje, obećavajući da ne predstavlja pretnju ni jednoj državi.

Zvaničnici Bajdenove administracije razmatraju širok spektar opcija za moguće sankcije Rusiji kako bi je odvratile od navodnog plana za invaziju na Ukrajinu, objavio je CNN. Potencijalne opcije navodno uključuju sankcije protiv nedefinisanih „članova Putinovog užeg kruga”, ruskih energetskih kompanija i banaka. Na meti bi mogao biti i ruski državni dug, tvrde izvori.

Prema CNN-u, Bela kuća je takođe razmatrala potencijalnu „nuklearnu opciju“ – odsecanje Rusije od SVIFT-a (SWIFT) – svetskog sistema međubankarske komunikacije koji se koristi u međunarodnim prenosima novca i transakcijama. SAD su primenile sličnu meru protiv Irana pod predsedništvom Donalda Trampa, otežavajući toj zemlji trgovinu sa drugim članovima međunarodne zajednice.

-Sastavili smo prilično agresivan paket, rekao je jedan zvaničnik za CNN.

Nije doneta konačna odluka o paketu sankcija koji bi mogao da se primeni u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, naveo je Si-En-En. Bela kuća navodno razgovara o kaznenim merama sa svojim evropskim partnerima, koji su čvršće povezani sa ruskom ekonomijom, radi koordinacije akcija. Evropski parlament usvojio je ranije ove godine predlog koji sadrži „nuklearnu opciju“ sličnu onoj o kojoj se razmišlja u Beloj kući.

Istovremeno, Bajdenova administracija strahuje od mogućih posledica uvođenja velikih sankcija Moskvi, posebno u energetskom sektoru. Mnoge evropske države se oslanjaju na isporuke gasa iz Rusije zbog skoka cena i nedovoljno popunjenih rezervi gasa. Moskva je takođe postala drugi najveći izvoznik nafte u SAD 2021. i ostaje jedan od najvećih dobavljača dizela za zemlju. Ovo poslednje pomaže da se rastuće cene goriva drže pod kontrolom.

Strah je da Rusija tada pokušava da uzvrati zaustavljanjem proizvodnje, rekao je za CNN neidentifikovani visoki američki zvaničnik.

Kremlj je više puta javno negirao mogućnost korišćenja svojih energetskih resursa kao geopolitičkog oruđa pritiska. Međutim, nejasno je kako SAD ili zemlje EU uopšte planiraju da kupuju raspoloživi ruski gas, naftu i gorivo kod banaka u zemlji koje su isključene iz SVIFT sistema i na taj način ne mogu da primaju uplate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama