ZRNO PESKA ZARIBALO MAŠINU: Ovacije i neredi na prvom mitingu Erika Zemura

REČIT, poznat kao izvrstan polemičar, obrušio se kandidat krajnje desnice Erik Zemur na protivnike na svom prvom predizbornom mitingu, praćen frenetičnom podrškom čak petnaest hiljada pristalica iz prepune sajamske hale "Vilpent" u kojoj se u nedelju vijorilo more francuskih zastava.

ЗРНО ПЕСКА ЗАРИБАЛО МАШИНУ: Овације и нереди на првом митингу Ерика Земура

Erik Zemur / Foto AP

Bilo je to nešto sasvim novo na političkoj sceni. Ustao je protiv migracije, mondijalizacije, briselskih tehnokrata, rodne teorije, islamizacije, siromaštva, tražio izbacivanje iz škola LGBT ideologije i da Francuska napusti vojnu komandu NATO, praćen Marseljezom iz grla publike. Naveo je da je šezdesetih "na sto datih imena jedno bilo muslimansko, a da ih danas ima 22".

- O postojanju francuskog naroda se neće pregovarati – rekao je i istakao da će "praviti razliku između Francuza i onih koji to nisu", ali i dodao: Pružam ruku muslimanima koji hoće da budu naša braća. Mnogi su to već.

Poručio je došljacima da je "asimilacija najbolji poklon koji Francuska može da im da".

- Zašto osloboditi Alžirce, Malijce ili Turke od napora koje su nekada uložili Španci, Poljaci ili Italijani? – upitao je i rekao da nije rasista.

NEREDI

ISTOVREMENO, jedan napadač je pokušao da ga uhvati "kragnom" u prolazu, dok su članovi udruženja "SOS rasizmu" napravili provokaciju, posle čega ih je deo okupljenih napao. Poletele su stolice, došlo je do tuče, izbacili su ih napolje, a bilo je i raskrvavljenih glava. Nereda i uhapšenih bilo je i na ulicama Pazriza. Može samo da se zamisli kako će dalje teći kampanja

Dodao je i da se očekivalo da izbori budu formalnost, a Francuska da nastavi mirno da izlazi iz istorije, "da Francuzi nestanu sa zemlje svojih predaka."

- Ali, malo zrno peska je došlo da zariba mašinu – kazao je i denuncirao "farsu na političkoj sceni".

 Naročito je bio oštar prema aktuelnom predsedniku.

- Ličnost Emanuela Makrona nas ne zanima, jer je suštinski nezanimljiva. Iza maske perfektne tehnokratske inteligencije i brda veštačkih ideja, iza kontradiktornih slogana, nema ničega, nema nikoga. Makron je ispraznio od suštine našu ekonomiju, identitet, kulturu, slobodu, energiju, nade, postojanje. Sve je isprazno, zato što je i sam jedna velika praznina. Ostavićemo u njegovoj vitrini tog plastičnog manekena, tu masku bez lica, ostavićemo tog adolescenta da se doveka traži. Kad taj fantom napusti Jelisej, kad levica izgubi svoju poslednju marionetu, zamenićemo ga Francuskom. Zamenićemo malog Makrona velikom nacijom, prazninu identitetom, nesposobnost uzvišenošću, beznačajnost istorijom – rekao je između ostalog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!