AMERIČKI DESANT U SIRIJI: Specijalci helikopterima izveli operaciju u blizini Rake

Novosti online

02. 12. 2021. u 19:24

KOALICIJA predvođena SAD i njen saveznik, Sirijske demokratske snage (SDF), izveli su zajedničku specijalnu operaciju u selima zapadne Rake u severoistočnoj Siriji.

АМЕРИЧКИ ДЕСАНТ У СИРИЈИ: Специјалци хеликоптерима извели операцију у близини Раке

Foto Tanjug/AP

Specijalci Koalicije i SDF-a sleteli su iz helikoptera u blizini grada Suvidija gde su presreli mini kamion. Vozač, stanovnik tog grada, je uhapšen, dok je kamion prebačen u napušteno područje koje su bombardovali koalicioni ratni avioni. Mini kamion je verovatno uništen jer je bio zaplenjen. Vozač je verovatno član jedne od aktivnih ćelija ISIS-a u Raki.

Otprilike u isto vreme, koalicija i SDF izveli su drugu specijalnu operaciju u gradu Traijija, koji se takođe nalazi u zapadnom delu Rake. Rezultati operacije ostaju nepoznati. Koalicija predvođena SAD i SDF pojačali su svoje operacije protiv ćelija ISIS-a u severoistočnoj Siriji u poslednjih nekoliko nedelja. Koalicija verovatno pokušava da smanji uticaj terorističke grupe u regionu pre kraja godine.

Početkom novembra, koalicija predvođena SAD-om i SDF-om osujetila je zaveru napada na zatvor u gradu Hasaka gde drži na stotine zarobljenika iz ISIS-a. Koalicija je neutralisala ćeliju odgovornu za zaveru i uništila minom zaplenjeno vozilo. Uprkos ovim naporima, SDF se navodno sprema da oslobodi više od 850 osumnjičenih pripadnika ISIS-a iz svojih zatvora u dogovoru koje su pokrenuli šeici i plemenske vođe.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)