BIĆE NAORUŽANI RAKETAMA DOMETA 300 KM: Iranska mornarica će dobiti domaće novorazvijene ratne brodove

P.Z.S. /sputnjik internešnel

26. 11. 2021. u 20:55

ODBRAMBENA industrija Islamske Republike poslednjih godina doživljava procvat. Tokom većeg dela ovog vremena, zemlja je bila pod sankcijama UN koje su je sprečavale da kupuje naoružanje u inostranstvu.

БИЋЕ НАОРУЖАНИ РАКЕТАМА ДОМЕТА 300 КМ: Иранска морнарица ће добити домаће новоразвијене ратне бродове

Foto: Tanjug/ APMornarica Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) će dobiti tri nova ratna broda razvijena u zemlji, najavio je komandant kontraadmiral Ali Reza Tangsiri tokom ceremonije u Teheranu 21. novembra. On je pojasnio da će oni biti predati mornarici IRGC tokom tekuće iranske godine.

Tangsiri je rekao da dva od ovih brodova razvija iransko ministarstvo odbrane i da će biti nazvani po dvojici nacionalnih mučenika: general-potpukovniku Kasemu Sulejmaniju, koji je ubijen 2020. u američkom napadu dronom u Iraku, i generalu Mohamedu Nazeriju. Dva ratna broda biće dugačka 65 i 55 metara i biće naoružani „odbrambenim projektilima“ koji mogu da gađaju ciljeve udaljene 300 kilometara.

Foto printskrin national interestTreći brod razvija iranska kompanija za istraživanje i razvoj, dodao je komandant mornarice IRGC. On je napomenuo da će brod takođe imati rakete more-vazduh sposobne da deluju na dometima do 300 kilometara i da će imati sletnu platformu za nošenje helikoptera. Novi brod će moći da ubrza do 35 čvorova.

Iranska odbrambena industrija je doživela veliki podsticaj tokom protekle decenije, delimično zbog potrebe da se nadoknadi nemogućnost zemlje da kupuje naoružanje u inostranstvu kao rezultat sankcija UN.

Teheran, međutim, nastavlja da razvija industriju – iako je većina zemalja ukinula zabrane – i postigao je zapanjujuće rezultate, snabdevajući svoje oružane snage domaćim ratnim brodovima, projektilima, protivvazdušnom odbranom, dronovima i borbenim avionima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U STVARNOM ŽIVOTU NE BI BILO MOGUĆE: Gledaocima Boljeg života nije smetalo