KINESKE RAKETE UPLAŠILE PENTAGON: Vašington u strahu da bi Kina jednog dana mogla tim oružjem da izvede nuklearni napad na SAD

Novosti online

19. 11. 2021. u 18:30

AMERIČKI general otkriva razlog straha Vašingtona od nedavne kineske raketne probe. Visoki američki vojni zvaničnik otkrio je više detalja o kineskom raketnom testu, koji je izazvao široku kontroverzu i kako se navodi da se dogodio tokom leta ove godine, napominjući da je projektil "lutao svetom".

КИНЕСКЕ РАКЕТЕ УПЛАШИЛЕ ПЕНТАГОН: Вашингтон у страху да би Кина једног дана могла тим оружјем да изведе нуклеарни напад на САД

Kineski PVO sistem FK-3

General Džon Hajten, rekao je u intervjuu za "CBS Njuz" da su Kinezi lansirali hipersoničnu raketu dugog dometa, koja je krenula na put tokom kojeg je obletela svet, ali se vratila u Kinu kao mesto njenog krajnjeg cilja. Projektil je bio dovoljno blizu da pogodi metu, upozoravajući da bi Kina jednog dana mogla da ima mogućnost da pokrene iznenadni nuklearni napad na SAD.

- Zašto grade sve te kapacitete? Deluje kao oružje koje se koristi prvi put, tako mi to oružje izgleda - dodao je general.

Kina je, sa svoje strane, demantovala ove navode i rekla da je ono što je sprovela eksperiment vezan za rad u svemiru. Prošlog meseca "Fajnenšnl Tajms" je izvestio da je Kina testirala hipersoničnu raketu sa kliznog vozila, lansirajući je ka nižim slojevima Zemljine orbite, koje bi moglo – bar u teoriji – da zaobiđe sisteme raketne odbrane, piše Sputnik Arabik.

Prošlog meseca, američki general Mark Mili opisao je kinesko testiranje za koje SAD sumnjaju da su uključivale testiranje sistema hipersoničnog naoružanja kao "duboko uznemirujući" razvoj događaja u eskalirajućoj konkurenciji između Vašingtona i Pekinga.

(SrbijaDanas)

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju