KRIZA GASI ČUVENI "MURANO"? Italijanski proizvođač umetničkih proizvoda od stakla "na kolenima"

Milica Ostojić (RIM - SPECIJALNO ZA NOVOSTI)

14. 11. 2021. u 10:22

U SEVEROISTOČNOM delu Venecije, u Laguni Veneta, smešteno je ostrvce Murano za koje svet zna po veličanstvenom proizvodu stakla u boji, iz plamena. Još od Mletačke republike i 1295. godine umetničko "Staklo Murano" prošlo je razne bure vekova, ali sada 64 umetničke zanatske radionice žive u strahu jer im preti opasnost od zatvaranja. Time bi prestao život i ostrva i ovog umetničkog blaga.

КРИЗА ГАСИ ЧУВЕНИ МУРАНО? Италијански произвођач уметничких производа од стакла на коленима

Foto Shutterstock

U Italiji su od 1. oktobra poskupeli struja, gas, benzin, što je povuklo na zastrašujući način poskupljenje svih proizvoda. Pogođeni su i industrija i zanatstvo. A od cene gasa zavisi i "Murano". Jer, peći za obradu stakla moraju da budu uključene 24 sata, i to na 1.100 stepeni.

Od 64 zanatske radionice sa 650 zaposlenih, njih osam je već zatvoreno, zbog poskupljenja energenata od 400 do 500 odsto.

Čuvena radionica "EfeTre" (Kristijano Feri, sa 35 zaposlenih), jedina koja proizvodi staklene štapiće kao baznu materiju, izračunala je da će u oktobru potrošiti 175.000 kubnih metara metana, a račun će mu sa dosadašnjih 40.000 evra stići na vrtoglavih 165.000 evra. I nije tu samo cena gasa u pitanju, već sve sirovine, među njima i soda, kvarc... Ukupna cena proizvodnje od dva miliona sad dostiže 7,5 miliona evra.

Foto Shutterstock

 

Ako ne poveća cenu proizvoda na tržištu za najmanje 40 odsto, "Murano" može da se zatvori, jer sa gubicima se ne može poslovati.

A pitanje je ko bi u osiromašenoj zemlji, ali i inostranstvu, kupio tako skupe proizvode... Za posao zato strepe hiljade radnika duž cele Italije u radnjama "Murana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a