PET TENKOVA KOJI SU PROMENILI ISTORIJU: Amerikanci odabrali,a među njima i legendarni T-34 (VIDEO)

Novosti online

07. 11. 2021. u 15:16 >> 15:20

SOVJETSKI tenk T-34 je među pet oklopnih vozila koja su promenila istoriju, piše američki portal „19FortiFajv“.

ПЕТ ТЕНКОВА КОЈИ СУ ПРОМЕНИЛИ ИСТОРИЈУ: Американци одабрали,а међу њима и легендарни Т-34 (ВИДЕО)

Foto: TV Zvezda printskrin

Prema navodima portala, svako od vozila dospelih u pet najboljih vezuje se za određeni istorijski događaj.

Simbol Prvog svetskog rata je britanski tenk „Mark IV“ (Mk. IV), piše „19FortiFajv“.

Iako nespretan, sporiji od pešadije i naoružan topom kalibra 20 milimetara (što je smešno po današnjim standardima), taj tenk je mogao da savlada mitraljeze i izvuče Britaniju iz ćorsokaka rovovskog ratovanja.

U širem smislu, britanski tenk je pokazao kako tehnologija rešava probleme koje je stvorila druga tehnologija.

Heroj početka Drugog svetskog rata je, prema medijskim procenama, nemački laki tenk „Pancer II“ (Pz.Kpfw II).

U njegovoj posadi je bio artiljerac, dok je komandant francuskih tenkova morao da nišani sam. Jasno je da je taj nemački tenk pucao preciznije iz svog topa kalibra 20 milimetara, dodaje portal. Što je još važnije, u tenku „Pancer II“ nalazila se radio-stanica koja je omogućavala koordinaciju ratnih dejstava.

Ako su razlozi zapanjujućih tenkovskih pobeda Vermahta početkom rata bili dobra priprema, taktika i nadmoć u vazduhu, onda je njihov simbol postao „Pancer II“, smatra autor članka.

Sovjetski tenk T-34, koji je savladao Hitlerovu vojnu mašinu, imao je čvrst kosi oklop sosoban da se suprotstavi nemačkim protivtenkovskim granatama.

Pored toga, široke gusenice i dizel motor omogućavale su tenku da se kreće po lošem terenu brzinom od 30 kilometara na čas, a imao je i moćan top koji je probijao strane „Tigrova“ i „Pantera“.

Prednost nije bila apsolutna, ali je saznanje da su Sloveni, koji su po standardima Trećeg rajha „inferiorni“, napravili tenk koji nadmašuje čitav arsenal Vermahta, zadalo snažan udarac moralnom duhu Nemaca, ističe portal.

Nemačka je shvatila da je ušla u smrtonosni okršaj sa neprijateljem mnogo strašnijim od onih sa kojima se ranije susretala.

Američki srednji tenk i glavni tenk SAD tokom Drugog svetskog rata M4 „Šerman“ služi kao primer tehnološke moći, navodi se u članku.

To vozilo nije imalo izvanredne borbene kvalitete, ali je u vojsku pušteno 49 hiljada američkih tenkova i borilo se u armijama pet država antihitlerovske koalicije: Australije, Velike Britanije, Poljske, SAD i Francuske. Čak je i Sovjetski Savez dobio četiri hiljade ovih tenkova prema ugovoru o lend-lizu.

Prema pisanju portala, „Šerman“ je postao simbol industrijskog ratovanja gde su skupi tenkovi bili jednako potrošni materijal kao i meci.

Kineska kopija T-54 i ranija verzija bestselera T-55, Tip-59 nije učestovovao u bitkama, u istoriju je ušao sa Trga Tjenanmen.

Taj tenk i dalje koriste vojske Mjanmara (ranije poznata kao Burma), Severne Koreje i Pakistana.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni