ZAPOŠLJAVANJE U SAD UBRZANO: Broj onih koji imaju posao jos uvek ispod predpandemijskog nivoa

Novosti online

06. 11. 2021. u 09:44

TEMPO zapošljavanja u najvećem svetskom gospodarstvu u oktobru je ubrzan, no broj zaposlenih još je uvek osetno ispod pretpandemijskih nivoa, pokazao je u petak izveštaj ministarstva rada. Broj zaposlenih u SAD-u u oktobru je neto uvećan za 531 hiljadu, nakon porasta za revidiranih 312 hiljada u septembru i 483 hiljade u avgustu, objavilo je ministarstvo.

ЗАПОШЉАВАЊЕ У САД УБРЗАНО: Број оних који имају посао јос увек испод предпандемијског нивоа

Foto AP

Kako prenosi Blic:

Procenu za septembar ministarstvo je tako podiglo za 118 hiljada, a onu za avgust za 117 hiljada, napominju.

Iz toga proizlazi da je ukupno u ta dva meseca broj zaposlenih bio za 235 hiljada veći nego što je ministarstvo bilo prvobitno izvestilo.

Od početka godine u proseku je tako broj zaposlenih u najvećem svetskom gospodarstvu mesečno rastao za 582 hiljade, pokazuju podaci ministarstva, piše See Biz.

Izrazitije su uoktobru nastavili zapošljavati poslodavci u ugostiteljstvu i aktivnostima u slobodno vreme, u segmentu stručnih i poslovnih usluga, te prevozu i skladištenju. Izraženije zapošljavanje zabeleženo je i u proizvodnom sektoru, objavilo je ministarstvo.

U državnom sektoru obrazovanja broj zaposlenih dodatno se pak smanjio.

Od aprila 2020. broj zaposlenih u SAD-u uvećan je za 18,2 miliona, no još je uvijek za 4,2 miliona manji u poređenu s pretpandemijskim nivoima u februaru 2020. godine, navodi se u izveštaju ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u oktobru je bila za 0,2 odsto niža nego u prethodnom mesecu, kliznuvši na 4,6 odsto. Broj nezaposlenih pritom je smanjen na 7,4 miliona, objavilo je ministarstvo, napominjući da njihov broj kontinuirano pada.

Takođe napominju da oba pokazatelja očekuju poboljšanje u poređenu s visokim nivoom u razdoblju od februara do aprila 2020. u punom jeku pandemijske krize.

Stopa nezaposlenosti tako je još uvijek 1,1 odsto viša nego što je bila u februaru 2020. godine, kada je iznosila 3,5 odsto, a broj nezaposlenih za 1,7 miliouna veći nego što je bio pre izbijanja pandemije, objavilo je ministarstvo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

ŠTA SE KRIJE KOD MALOG ZVORNIKA: Justinijanov projekat ogromnih razmera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)