MIGRANTI U INVAZIJI NA ITALIJU: Nevreme ne sprečava nadiranje ilegalaca

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

05. 11. 2021. u 15:50

MORE je uzburkano danima. Vetar, kiša, nevreme kakvo dugo nije zabeleženo u Mediteranu, na Siciliji, ali to ne sprečava migrante da se upute ka toj destinaciji, ka ostrvu Lampeduza i nekim južnim obalama Apeninskog poluostrva.

МИГРАНТИ У ИНВАЗИЈИ НА ИТАЛИЈУ: Невреме не спречава надирање илегалаца

Ilustracija / Foto: EPA

Italija se ovih dana suočava sa pravom invazijom i po takvom vremenu.

Pre dva dana spašeno je njih 1.200. Brodovi nevladinih organizacija preuzimaju ih na dojavu sa otvorenog mora, jer se Malta na poziv za spašavanje ne odaziva. Migranti su krenuli na put nade i po velikom vremenu, među njima ima i dece i žena.

Na „Si Ai 4“ (nemački brod) nalazi se 800 migranata i traži se smeštaj za njih, još 245 se nalazi na brodu „Oken Viking“ (francuski) koji ih je spasio u libijskom zalivu, noćas ponovo njih 69 spašeno je iz jednog gumenjaka na uzburkanom otvorenom moru u Mediteranu. Istovremeno u Kalabriju pristigla su dva plovila sa 75 migranata iz Turske, pokupila ih je obalska straža, a jednim ribarskim brodom pristiglo je njih još 120, dok se ka Lampeduzi kreće brod sa 314 migranata.

Ministar Unutrašnjih poslova Lućana Lamorđeze obraća se javnosti ali onoj italijanskoj. Evropa to ne čuje.

- Imamo mnogo migranata na brodovima nevladinih organizacija i pravedno je da oni budu spašavani na otvorenom moru ali je nepravedno da to čini samo Italija, nepravedno jer smo u pandemiji i imamo organizacionih problema. Neophodno je veće učešće evropskih zemalja po pravilu redistribucije migranata a po principu solidarnosti  rekao je on.

Lamorđeze upozorava da ne može biti sve na teret Italije „zato što je zemlja prvog isrcavanja“.

Nasuprot takvih ilegalnih polazaka ka Italiji, juče je potpisan sporazum o „kontrolisanom iskrcavanju“ između italijanskog ministarstva Unutrašnjih poslova, ministarstva Spoljnih poslova, katoličke zajednice Sant Eđidio i nekoliko nevladinih organizacija za „otvaranje humanitarnog koridora“ kojim će stići u Italiju 1.200 osoba iz Avganistana, a koje su pobegle u okolne zemlje, Pakistan i Iran.

Samo u prvih 9 meseci ove godine u Italiju se iskrcalo 45.565 migranta (sa dolascima od tada stiglo se do gotovo 50.000). Ogroman je porast iskrcavanja u odnosu na 2018. i 2019. godinu, a u istom periodu prošle godine iskrcalo se njih 23.500, evidentno je da uvećanje iznosi 94 procenta. Najveći broj pridošlih je iz zemlje gde nema ni rata ni političkih progona, Tunisa, 28 posto, 13 posto iz Bangladeša, 10 posto iz Egipta, od ukupnog broja iskrcanih ove godine 73 posto su muškarci, 20 posto maloletnici i deca, a mnogo je njih bez pratnje, 7 posto su žene.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NEREDI U NEMAČKOJ - Sukob policije i pripadnika "Antife"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)