NOVE ODLUKE U ITALIJI: Počinje davanje "buster" doze radnicima koji su primili kinesku ili rusku vakcinu

M. Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

04. 11. 2021. u 15:27

OD DANAS u Italiji započinje vakcinisanje dodatnom dozom za one koji su bili vakcinisani samo jednom dozom cepiva "Džonson i Džonson".

НОВЕ ОДЛУКЕ У ИТАЛИЈИ: Почиње давање бустер дозе радницима који су примили кинеску или руску вакцину

Foto: EPA

Mogu se odlučiti za sve tri odobrene, Fajzer, Moderna ili Astra Zeneka jer se, iako je imunitet sa jednom dozom bio proglašen važećim osam meseci, ispostavilo da vakcina nije pokrivala toliki period osobe sa izvesnim oboljenjima i Italijanska agencija za lekove (Aifa) donela je takvu odluku bez obzira na starosno doba osoba.

Italija je stigla do vakcinisanja sa obe doze do 83,19 procenata stanovništva iznad 12 godina i danas su Ministarstvo zdravlja i Italijanska agencija za lekove (Aifa) doneli još dve važne odluke: treća doza vakcine koja je već započela odnosi se na bilo koju starosnu granicu stanovništva, ne samo iznad 60 godina, radi bolje imunizacije.

Druga važna odluka jeste ona koju je lično objavio generanli direktor agencije Aifa Nikola Magrini: "Razmatra se otvaranje mogućnosti za davanje jedne doze bilo koje vakcine usvojene u Italiji za stanovnike i radnike u Italiji koji su u svojim zemljama primili kinesko ili rusko cepivo, kako bi lakše dobili sanitarnu zelenu kartu bez koje ne mogu da rade u Italiji”.

Tako je Italija, ne čekajući više mesecima odluku Evropske agencije za lekove, napravila korak kako bi zaustavila fenomen nepriznavanja vakcinisanih radnika (koji nisu primili vakcine priznate na evropskom nivou) vakcinom kao što su Sinovak ili Sputnjik.

Italijanska ekonomija je krenula napred velikom brzinom i odluka o dodatnom vakcinisanju onih koji su primili ova dva cepiva u zemljama porekla ima veoma veliki značaj jer bi trpila ogromne štete zbog radnika sa istočnog dela Evrope kojih ima veoma mnogo u Italiji.

A dokaz koliko je malo nepažnje potrebno pa da se uveća broj pozitivnih na 100.000 stanovnika jesu slučajevi iz protesta lučkih radnika u Trstu i ”antivakserska” okupljanja koja su dovela do uvećanja pozitivnih na 376 (nacionalni prosek je ispod 50 na 100.000 stanovnika) ili slučaj žarišta u Padovi sa 110 zaraženih u sedam termalnih hotela, svi turisti iz raznih zemalja.

Sve se čini da se ne kompromituje sadašnja dobra pandemijska slika Italije, poslednje brojke govore da ima 5.188 zaraženih na preko 717.000 urađenih testova, 63 preminulih i 0,71 posto pozitivnih na urađene testove.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: 

POČELO JE: Velika Britanija prva u svetu odobrila vakcine "Fajzera" i "Bionteka"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić